ua en ru

"Газпром" на 20% збільшив постачання газу по газопроводу Ямал - Європа у зв'язку з похолоданням

Оголошене "Газпромом" збільшення поставок газу, судячи з усього, не покриє потреби європейських клієнтів. Заявок надходить все більше, і компанія не має фізичної можливості задовольнити їх, повідомляють джерела в монополії. В той же час побоюватися скорочення постачань "Газпрому" найближчим часом не варто: у разі браку власного газу компанія докуповуватиме паливо у незалежних виробників, вважають експерти.

Незважаючи на споживання газу в Росії, що збільшилося через сильні морози, "Газпром" продовжує виконувати свої контрактні зобов'язання перед європейськими споживачами, заявив холдинг після того, як напередодні Італія повідомила про зниження поставок російського газу. "Для виконання експортних заявок компанія задіювала всі газотранспортні маршрути, а також значно збільшила відбір зі своїх підземних сховищ газу в Європі", - наголошується в повідомленні "Газпрому".

Зокрема, з середини минулого тижня монополія на 20% збільшила постачання в Європу по газопроводу Ямал - Європа, потужність якого складає 33 млрд куб. м в рік. На максимальній продуктивності працює трубопровід "Блакитний потік" (потужність - 16 млрд куб. м в рік), газ по ньому поставляється до Туреччини, минувши треті країни. Крім того, в кінці січня у зв'язку з різким пониженням температури "Газпром" збільшив поставки газу до Туреччини і країн Балканського регіону, повідомив вчора віце-прем'єр Молдови Валерій Лазер, відзначаючи різке зростання транзиту газу по території країни. Кишинів також просить збільшити об'єм поставок газу і споживачам республіки, де у зв'язку з низькими температурами в останні дні попит на російський природний газ збільшився на 11%.

Видання "Комерсант" повідомляє, що вчора італійський газотранспортний оператор Snam заявив, що вже другий день зазнає труднощі з імпортом газу "Газпрому" до Італії. Як повідомили в Snam, у вівторок компанія розраховувала не менше ніж на 105,8 млн куб. м, але отримала тільки 97,8 млн. Вчора замість запрошуваних 108,3 млн куб. м Snam отримала лише 95,7 млн. Представник Snam Давідо Сентіо завірив, що до проблем в газопостачанні Італії це не приведе, тому що "зниження об'ємів незначне і його можна компенсувати за рахунок запасів газу з ПСГ та інших джерел".

Нагадаємо, чистий прибуток "Газпрому" за МСФЗ за 9 місяців 2011 р. виріс на 40% - до 31,03 млрд дол., в III кварталі - знизився.