ua en ru

"Газпром" може подати в суд на Україну в разі невиконання зобов'язань із закупівель газу, - джерело

"Газпром" не виключає судових розглядів з Україною в разі невиконання зобов'язань із закупівель природного газу. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомило джерело в "Газпромі".

Відзначимо, вчора Кабмін затвердив газовий баланс країни на 2012 р., передбачивши скорочення закупівель у "Газпрому" на третину, в порівнянні з контрактними обсягами - до 27 млрд куб. м.

Високопоставлене джерело видання в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго пояснює зниження закупівлі газу високими цінами для України: "Сьогодні ціни для нас на 21% вищі, ніж для Польщі, на 24% вище, ніж для Угорщини, і на 31% вище, ніж для Румунії. Виникає питання: чим Україна заслужила таку високу ціну? "Чиновник відзначає, що середня температура цієї зими була вище звичайної і тому в ПСГ накопичилися надлишки. "Претензії "Газпром" нехай пред'являє Гідрометцентру", - заявив співрозмовник в Міненерго.

Він нагадав, що уряд неодноразово ставив перед російською стороною питання про перегляд цін, але "там вимагають несумірних поступок". "Спочатку від нас зажадали створити консорціум на базі газотранспортної системи. Коли отримали згоду, зажадали продажу трубопроводів. Коли ми і на це погодилися, вимагають, щоб ми їх продали в три рази дешевше, ніж вони коштують", - заявив співрозмовник видання. Російська монополія пропонувала викупити українську ГТС за 4 млрд дол., на що Київ відповів відмовою, говорило раніше джерело видання в Адміністрації Президента. ГТС оцінювалася вже двічі: у 2007 році - в 24,8 млрд дол., в 2009 році - в 9,9 млрд дол.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима, вважає, що зараз стратегія "Нафтогазу" полягає в тому, щоб зробити "Газпром" більш поступливим. ""Газпром" втрачає на відмові України купувати його газ 6 млрд дол., - зазначає Гудима. - Це серйозний аргумент для того, щоб російська монополія задумалася про поступки в переговорах про ціну. Тим більше що в подальшому Україна буде купувати все менше російського газу". У найближчі десять років Україна, згідно Енергетичної стратегії до 2030 року, повинна скоротити закупівлю російського газу до 5 млрд куб. м на рік.

Нагадаємо, раніше "Газпром" заявив, що розраховує на виконання "Нафтогазом" контракту, в якому передбачена закупівля 41,6 млрд куб. м газу цього року. Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв нагадав, що Україна, згідно з чинними угодами, повинна купити 80% від річного контрактного обсягу в 52 млрд куб. м - тобто 41,6 млрд куб. м газу за принципом take or pay.

Нагадаємо, в 2011 р. "Газпром" програв позови грецької компанії DEPA, італійської компанії Edison і німецьким RWE і E.ON, які домоглися зниження ціни і обсягів закупівлі газу в суді.