ua en ru

"Газпром": Позов PGNiG у Стокгольмський арбітраж - черговий етап розгляду, розпочатого в 2011 р

Заява польської газової компанії Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) про подання позову проти ВАТ "Газпром" і OOO "Газпром експорт" до Стокгольмського арбітражного трибунал - черговий етап судового розгляду, ініційованого ще в листопаді 2011 р. У прес-службі "Газпром експорту" РБК повідомили: "Те, що написала у себе на сайті PGNiG, відноситься до того ж самому розгляду, яке було розпочато в минулому році. Компанія просто інформує про черговий етап".

Нагадаємо, сьогодні PGNiG розповсюдила повідомлення про подачу позову проти "Газпрому" і "Газпром експорту" в Стокгольмський арбітражний трибунал з приводу цін на газ. PGNiG вимагає змінити цінові умови довгострокового контракту на поставку газу від 25 вересня 1996 р. між PGNiG і "Газпромом". Польська компанія не привела деталі позову, посилаючись на характер арбітражних процедур і положення про конфіденційність.

У листопаді 2011 р. польський концерн оголосив, що прийняв рішення звернутися в міжнародний арбітраж у зв'язку з ціновою суперечкою з "Газпромом". Ще в квітні 2011 р. PGNiG направила "Газпрому" офіційне прохання про зниження ціни на газ.

Паралельно "Газпром" і PGNiG вели переговори про коригування ціни, однак вони виявилися безрезультативними.
Зазначимо, що арбітражні розгляди можуть проводитися просто комісією арбітрів, без залучення Арбітражного суду. В даному випадку польська компанія просто повідомила про те, що в її розгляді з "Газпромом" буде задіяна арбітражна інстанція.

Ще в серпні 2011 р. заступник голови PGNiG Радослав Дудзінскій повідомив, що польська компанія добивається зниження ціни на російський газ, щонайменше, на 10% в порівнянні з поточною контрактною ціною. Польські ЗМІ писали, що компанія хоче не просто отримати одноразову знижку на газ, а суттєво змінити формулу розрахунку ціни на поставки, щоб та залежала від котирувань газу на спотовому ринку, а не від коливання цін на нафту і нафтопродукти.

Відзначимо, що зараз "Газпром" веде судові розгляди з приводу контрактних цін на газ також для німецьких RWE і E.On. Для ряду інших європейських партнерів, "Газпром" в 2012 р. знизив контрактні ціни на газ в середньому на 10%, уточнив минулого тижня глава "Газпром експорту" Олександр Медведєв. Компанія пішла на поступки за підсумками переговорів з рядом найбільших європейських клієнтів, у тому числі французької GDF Suez, німецькою Wingas, словацької SPP і турецької Botas. Також ціни були скориговані для італійської Sinergie Italiane і австрійської Econgas. Яку конкретно знижку отримав кожен з клієнтів "Газпрому" невідомо. З іншими клієнтами, які оспорюють ціну на газ, "Газпром" розраховує домовитися в досудовому порядку, повідомив Медведєв.

Про можливість врегулювання газового питання в суді говорили і в Україні. Спікер українського парламенту Володимир Литвин 15 лютого заявив, що якщо Україна звернеться в міжнародний суд з позовом про перегляд ціни на газ і програє, то буде змушена безумовно виконувати діючий договір до 2019 р. У першому кварталі 2012 р. ціна на російський газ для України зросла до 416 дол. за 1 тис. куб. м. з 400 дол. у четвертому кварталі минулого року. За поставлений в січні 2012 р. НАК "Нафтогаз" заплатила ВАТ "Газпром" 808 млн дол

Середня ціна на газ для Європи в 2012 р. складе 415 дол. за 1 тис. куб. м при загальному експорті на рівні 154 млрд куб. м.