ua en ru

"Газпром" і китайська CNPC підпишуть контракт на поставку газу по східному маршруту до кінця 2013 р

ВАТ "Газпром" і китайська CNPC підпишуть контракт на поставку газу по східному маршруту до кінця 2013 р. Така домовленість була досягнута в ході робочої зустрічі заступника голови правління "Газпрому" Олександра Медведєва з головою ради директорів CNPC Цзян Цземінем і віце-президентом CNPC Ван Дунцзінем, повідомило управління інформації "Газпрому".

""Газпром" і CNPC домовилися інтенсифікувати переговори щодо поставок російського природного газу по східному маршруту з метою підписання контракту купівлі-продажу природного газу до кінця 2013 р. Дані терміни встановлені за рішенням російсько-китайської міжурядової комісії з енергетичної співпраці під керівництвом заступника голови уряду РФ Аркадія Дворковича і заступника прем'єра Державної ради Китайської Народної Республіки Ван Цишаня", - йдеться в повідомленні "Газпрому".

Сторони також підтвердили погоджені раніше базові параметри експорту російського газу в Китай, включаючи обсяги експортованого газу, терміни початку поставок, їх тривалість, точку здачі газу на кордоні, а також інші умови. Найближчим часом компанії мають намір продовжити переговори на рівні експертів для досягнення домовленостей по іншим умовам постачань в короткі терміни.

Крім того, сторони приділили увагу обговоренню перспектив співробітництва в області ЗПГ, перш за все в частині можливої ​​взаємодії по проекту Владивосток-ЗПГ.

Переговори пройшли в Пекіні.

Нагадаємо, що Росія і Китай вже кілька років не можуть підписати контракт на постачання російського газу в КНР, оскільки ніяк не можуть узгодити ціну поставок. За неофіційними даними, розбіжність в ціні на постачання газу сягає 100 дол. за 1 тис. куб. м. Офіційно російська сторона сподівалася усунути розбіжності з Китаєм до кінця 2011 р., проте цього не сталося. Разом з тим сторонами принципово узгоджено обсяги поставок газу за двома маршрутами: західним - 30 млрд куб. м (проект "Алтай") і східному - 38 млрд куб. м. У рамках реалізації проекту "Алтай" "Газпром" виконав значну підготовчу роботу по створенню нових газотранспортних потужностей. Розроблено обгрунтування інвестицій у проект і проведені дослідження по маршруту газопроводу. Будівництво газопроводу "Алтай" почнеться тільки після укладення контракту купівлі-продажу газу з китайською стороною, повідомляли раніше в "Газпромі".

CNPC - найбільша державна нафтогазова компанія Китаю (частка участі держави - 100%) і одна з провідних інтегрованих нафтогазовидобувних компаній у світі. Угоду про стратегічне співробітництво між "Газпромом" і CNPC було підписано 14 жовтня 2004 р. Угода передбачає в тому числі опрацювання питань, пов'язаних з організацією "Газпромом" постачань природного газу з Росії в Китай. Також досліджуються можливості реалізації спільних проектів в області газопереробки та газохімії на сході Росії і в третіх країнах.

Читайте також: РФ і Китай близькі до досягнення домовленостей щодо ціни на російський газ, - Медведєв