ua en ru

"Газпром" готовий забезпечити максимальний обсяг постачань газу по "Північному потоку" восени і зимою 2012-2013 рр

ВАТ "Газпром" готовий забезпечити максимальний обсяг постачань газу по "Північному потоку" до Європи в майбутній осінньо-зимовий період. З такою заявою виступив голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер, коментуючи завершення 24 травня 2012 р. випробувань "Північного потоку" під максимальним навантаженням. "Випробування показали, що всі системи працюють штатно. Морський газопровід і наземна інфраструктура Єдиної системи газопостачання Росії готові забезпечити максимальний обсяг постачань газу по "Північному потоку" нашим європейським споживачам в майбутній осінньо-зимовий період", - сказав він.

Як повідомляє управління інформації концерну останні три дні перша нитка газопроводу працювала на повному завантаженні, поставляючи 75 млн куб. м газу в добу, що відповідає проектній потужності 27,5 млрд куб. м на рік. Випробування під навантаженням проводяться відповідно до галузевих стандартів для гарантії безпеки і надійності газопроводу і продовжаться ще протягом трьох тижнів. В період їх проведення газопровід "Північний потік" поставлятиме європейським партнерам газ в рамках підписаних контрактів.

Нагадаємо, нинішньою зимою низка європейських споживачів заявляли, що зіткнулися з браком російського газу.

"Північний потік" - принципово новий маршрут експорту російського газу до Європи. Протяжність газопроводу - понад 1200 км. Проект "Північний потік" реалізує спільне підприємство Nord Stream AG. Зараз долі в компанії Nord Stream AG розподілені таким чином: ВАТ "Газпром" - 51%, Wintershall Holding і E.ON Ruhrgas - по 15,5%, Gasunie і GDF Suez - по 9%. Комерційні постачання газу по першій нитці "Північного потоку" почалися 8 листопада 2011 р. 18 квітня 2012 р. достроково завершилося укладання другої нитки газопроводу "Північний потік". До кінця 2012 р., після закінчення пуско-налагоджувальних робіт і заповнення технічним газом, нитка буде готова на початок постачань газу до Європи. Після виходу на проектну потужність обох ниток продуктивність "Північного потоку" складе 55 млрд куб. м газу в рік.

Нагадаємо, "Нафтогаз" повідомив "Газпром", що закачуватиме в ПХГ газ, необхідний виключно для України, а не для забезпечення транзиту.