ua en ru

"Енергоатом" проведе вивантаження палива через відхилення в роботі збірок Westinghouse

Оператор українських АЕС компанія "Енергоатом" проведе повне вивантаження палива з активних зон реакторів другого і третього енергоблоків Південно-Української АЕС (ПУАЕС) в зв'язку з виявленими відхиленнями в роботі тепловиділяючих збірок виробництва японсько-американської компанії Westinghouse.

На другому і третьому енергоблоках ЮУАЕС зараз експлуатуються 126 збірок виробництва Westinghouse, завантажених в реактори блоків в 2010-2011 рр., повідомив перший заступник державної інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання), головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки Михайло Гашев.

За його словами, на третьому енергоблоці станції були виявлені недоліки: "Там при розвантаженні палива були виявлені пошкодження дистанціний решітки (складання ТВС-W). Була створена міжгалузева комісія, яка прийняла рішення провести повне вивантаження палива та Westinghouse і ТВЕЛ з реактора для з'ясування обставин", - заявив Гашев.

Аналогічне пошкодження виявлено ще на одній збірці Westinghouse. Тому було вирішено провести повне вивантаження палива також і з другого енергоблоку станції. Потім пройде експертиза ушкоджень, яка, швидше за все, триватиме до початку серпня. Гашев уточнив, що знайдені пошкодження не є критичним порушенням в роботі палива. Проте з точки зору нормативної документації з ядерної безпеки це вимагає пильної уваги.

У 2008 р. "Енергоатом" підписав з Westinghouse контракт до 2015 р. Згідно з ним на ПУАЕС та інші станції може бути поставлено до 630 зборок американського виробництва.