ua en ru

"Чорноморнафтогаз" втричі збільшив видобуток на Стрілецькому газовому родовищі, - до 30 тис. куб. м/добу

ДАТ "Чорноморнафтогаз" втричі збільшив видобуток на Стрілецькому газовому родовищі - до 30 тис. куб. м/добу, повідомляє прес-служба компанії.
"Після ремонту введена в експлуатацію друга свердловина на морській стаціонарній платформі МСП-112 в Азовському морі. Її підключили до газотранспортної системи. Блакитне паливо почало надходити споживачам", - сказано в повідомленні.
Стрілецьке газове родовище - перше комерційне в море родовище на території України.
Видобуток на ньому ведеться як на суші, так і з Азовського моря. На суші воно було введено в експлуатацію в 1970 р., а в море після будівництва кригостійкої нежитлової платформи МСП-112 - в 1981 р. Промислові запаси родовища на трьох продуктивних горизонтах становили 3 млрд куб. м, 60% з яких вже здобуті.
До останнього часу видобуток на Стрілецькому родовищі вівся з двох свердловин - сухопутного і морського, і становив 10 тис. куб. м на добу. Тепер морських свердловин дві. Остання, нещодавно підключена, перебувала в експлуатації до 1997 р., після чого при видобутку з неї всього 0,1 тис. куб. м газу на добу була законсервована. У 2011 р. почався її ремонт і запуск у видобуток на іншому продуктивному горизонті. Після закінчення робіт загальний відбір газу на родовищі збільшився в три рази. Зараз добовий видобуток на Стрілецькому родовищі становить понад 30 тис. куб. м.

"Чорноморнафтогаз" створено в 1979 р. як виробниче об'єднання для освоєння вуглеводневих ресурсів Чорного та Азовського морів. На балансі компанії знаходиться 17 родовищ, з яких 11 газових, 4 газоконденсатних і 2 нафтових. Сумарні запаси всіх родовищ сьогодні складають: природного газу - 58,6 млрд куб. м, з газового конденсату - 1 млн 231 тис. т, нафти - 2 млн 530 тис. т.
В розробці знаходяться 3 газоконденсатних (Голіцинське, Штормове, Фонтанівське), 6 газових (Архангельське, Стрілецьке, Джанкойське, Задорненське, Східно-Казантипське, Північно-Північно-булганакське) і одне нафтове (Семенівське) родовища.