ua en ru

"Чорноморнафтогаз" інтенсифікує видобуток вуглеводнів на родовищах АР Крим

ДАТ "Чорноморнафтогаз" (м. Сімферополь, Україна) приступило до реалізації програми інтенсифікації видобутку вуглеводнів на морських і суходільних родовищах Криму. Про це йдеться в прес-релізі компанії. Компанія експлуатує родовища, відкриті 20-30 років тому, які перебувають у стадії тиску пласта, що знижується, дебіта вуглеводнів і збільшення обводнюння продукції. У "Чорноморнафтогазі" планують підвищити ефективність розробки родовищ за рахунок забезпечення потенційних можливостей свердловин незалежно від терміну експлуатації.
У прес-релізі уточнюється, що компанія вже провела ремонт двох свердловин на старому Джанкойському родовищі і обробила їх хымреагентами, що дозволило додатково отримати 1,5 млн куб. м природного газу. У II півріччі 2010 р. роботи з інтенсифікації експлуатаційних свердловин будуть проведені на Штормовому і Голіцинському газоконденсатних родовищах, які розташовані в північно-західній частині українського шельфу Чорного моря, а також на Стрілецькому, Північно-Булганакському і Східно-Казантіпському газових родовищах в Азовському морі. На них планується застосувати пригирлові компресорні установки на вузлах кранів, що підвищить віддачу промислів.
Також ДАТ "Чорноморнафтогаз" приступає до дообладнання Архангельського газового родовища в Чорному морі, де з технологічної платформи здійснюється експлуатація 8 продуктивних свердловин. З 1992 р. родовище дає природне паливо споживачам Криму. На промислі планується встановити блок-кондуктор, на якому вирішено розмістити гирла 12 свердловин, 10 з яких будуть пробурені до майкопських відкладень, одна - на тартон і ще одна - розвідувальна - на нижній палеоцен. У 2010 р. компанія планує ввести в експлуатацію одну свердловину, в 2011 р. - ще шість. У 2010 р. в розвиток родовища планується інвестувати понад 100 млн грн. За даними компанії, видобуток газу на Архангельському родовищі в 2010 р. може збільшиться на 0,25 млн куб. м, а в 2011 р. - на 59 млн куб. м.
Також в компанії планують продовжувати освоєння Одеського газового родовища з ресурсними запасами 35 млрд куб. м.
ДАТ "Чорноморнафтогаз" створено 20 жовтня 1978 р. Акції підприємства належать державі і передані до статутного фонду НАК "Нафтогаз України".
В даний час на балансі компанії знаходиться 17 родовищ, з яких 11 газових, чотири газоконденсатних і два нафтових. Сумарні запаси всіх родовищ по природному газу досягають 58,56 млрд куб. м, по газовому конденсату - 1 млн 231 тис. т, по нафті - 2530 тис. т. Виробничий план ДАТ "Чорноморнафтогаз" видобутку газу на 2010 р. - 1,1 млрд куб. м.