ua en ru

"Букер-2011" присудили письменнику Джуліану Барнсу

Британський письменник Джуліан Барнс вступив в "літературний клуб", в якому значаться Салман Рушді, Бен Окрі, Айріс Мердок, Кінгслі Ейміс, Родді Дойл та інші літератори, удостоївшись престижної Букеровської премії-2011 за свій роман "Відчуття кінця" (The Sense of an Ending).
Рішення про нагородження цього року далося нелегко, зізналася в ході прес-конференції у Лондоні голова жюрі, екс-голова британської розвідки MІ-5 Стелла Рімінгтон. 150-сторінковий роман Барнса критики назвали "новелою", і багато членів жюрі виступали проти письменника.
Проте "ні краплі крові на килим не пролилося", завірила Рімінгтон. За її словами, всі члени жюрі залишилися задоволені результатами.
"Відчуття кінця" розповідає історію звичайної людини на ім'я Тоні, яка одного разу усвідомлює, що її спогади не такі правдоподібні, як здавалося раніше. Як відзначила Рімінгтон, щоб відчути всю красу романа-новели, його необхідно перечитати кілька разів, і тоді відкриється величезний пласт прихованої інформації і напівнатяків.
Британець отримає грошову винагороду у розмірі 50 тис. фунтів стерлінгів, його побратими по перу, що увійшли до шорт-ліст премій, також будуть удостоєні премій, але у розмірі 2,5 тис. фунтів.
Нагадаємо, торік "Букера" удостоївся "єврейський Джейн Остін" Говард Джейкобсон. Премія була присуджена йому за роман "Питання Фінклера". Твір присвячений долі євреїв у Великобританії. Письменник торкнувся і загальнолюдських тем: пошук любові, здобуття дружби та уміння впоратися з поразками.