ua en ru

"Батьківщина" протягом двох тижнів визначить кандидатів на вибори у проблемних округах

"Батьківщина" протягом двох тижнів прийме офіційне рішення про висунення кандидатів у проблемних округах. Про це РБК-Україна заявив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

"Батьківщина" протягом двох тижнів прийме офіційне рішення про висунення кандидатів у проблемних округах. Про це РБК-Україна заявив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

"Сьогодні у нас була нарада, ми прийняли рішення, що з проблемних округах висуватимуться кандидати ті ж, що і раніше отримали перемогу. Наприклад, по Києву, де переміг кандидат від"Свободи" (Левченко) ми не претендуємо на висування свого кандидата. йдуть ті ж самі кандидати, але якщо є об'єктивні обставини: наприклад, політичне переслідування опозиції, яке призвело до того, що деякі, як Романюк, були змушені просити політичного притулку, будуть прийматися рішення. але я підтверджую, що прийнято сьогодні рішення про висунення тих же самих кандидатів. Але якщо згідно закону про вибори деякі не зможуть балотуватися, прийматимуться рішення. Офіційне рішення буде протягом двох тижнів", - сказав Соболєв.

Нагадаємо, сьогодні в центральному штабі партії ВО "Батьківщина" відбулася нарада, присвячена питанню участі кандидатів у депутати від об'єднаної опозиції "Батьківщина" на перевиборах в одномандатних округах, які призначені на 15 грудня 2013 року.

На нараді були присутні висуванці від "Батьківщини", які брали участь у виборах у 2012 році: Аркадій Корнацький (132 округ), Леонід Даценко (197 округ), Микола Булатецький (194 округ). Не зміг бути присутнім Віктор Романюк (94 округ), який перебуває за кордоном.

За підсумками наради були призначені керівники штабів, відповідальні за виборчу кампанію кандидатів в депутати від "Батьківщини". Були також визначені та затвердженні основні напрямки тактики і стратегії участі у виборчій кампанії кандидатів від партії "Батьківщина".

В той же час нардеп з "Удару" Павло Розенко зазначив: "Наша позиція не помінялася з парламентських виборів: ми маємо переможців по п'яти округах, які з відомих причин масових фальсифікацій не визнані депутатами. Але позиція нашої фракції полягає в тому, що ми підтримаємо цих же кандидатів на майбутніх виборах, ми активно включимося в агітаційну роботу, передвиборну кампанію, щоб кандидати, що перемогли на виборах, отримали мандати. Тобто ми не висуватимемо своїх кандидатів, там де представники "Батьківщини" і "Свободи" вже отримали підтримку громадян".

Нагадаємо, парламентські вибори в Україні відбулися 28 жовтня 2012 р. Проте до ВР пройшли 445 народних депутатів. 5 листопада Центрвиборчком визнав неможливим встановлення достовірних результатів голосування на виборах народних депутатів ВР VII скликання на округах № 94, 132, 194, 197 і 223 у зв'язку із численними порушеннями, допущеними в ході голосування і підрахунку голосів.

В окрузі №94 у Київській області, згідно із протоколами, переміг опозиціонер Віктор Романюк, однак кандидат від ПР Тетяна Засуха через суд домоглася скасування результатів голосування на 30 дільницях. В окрузі №132 також переміг кандидат від "Батьківщини" Аркадій Корнацький, проте кандидат від влади Віталій Травянко оскаржив результати. Все закінчилося втручанням "Беркуту" у виборчий процес. У Черкаській області в округах №194 і №197, згідно із протоколами, перемогли опозиціонери Микола Булатецький і Леонід Доценко, однак через суди підрахунок результатів був зірваний Валентиною Жуковською та Богданом Губським. У київському окрузі №223 виборчий процес перетворився на фарс. ОВК не захотіла визнавати результати голосування за протоколами, за якими Юрій Левченко зі "Свободи" переміг екс-голову Шевченківської райдержадміністрації столиці Віктора Пилипишина.