ua en ru

"Батьківщина" вимагає від МЗС захистити права українських моряків, які постраждали в наслідок інциденту в Азовському морі

ВО "Батьківщина" вимагає від Міністерства закордонних справ України та Генеральної прокуратури України захисту прав українських моряків, які загинули та постраждали під час зіткнення українського риболовецького човна з російським катером берегової охорони у Азовському морі. Про це йдеться у заяві, оприлюдненій прес-службою ВО "Батьківщина".

"Ми вимагаємо від МЗС та ГПУ негайної жорсткої реакції та дій щодо захисту прав українців. Ми також наполягаємо на публічному та відкритому розслідуванні цього інциденту, внаслідок якого загинули прості українські громадяни", - йдеться у заяві.

У "Батьківщині підкреслюють, що зіткнення українського риболовецького човна з російським катером берегової охорони в Азовському морі "17 липня 2013 р. будо спровокованого російською стороною, тому "абсолютно цинічною та абсурдною є позиція російської сторони, яка хоче перекласти вину на самих рибалок та звинуватити їх за російськими законами у нібито незаконному вилові морських біологічних ресурсів та порушенні правил кораблеводіння".

"Хочемо нагадати, що до цього часу на цій ділянці кордон між Україною та Росією недемаркований, тому встановити його межу в Азовському морі неможливо. Явно неадекватними були дії капітана російського прикордонного катеру, який у мирний час, не зважаючи на можливі людські жертви, спеціально пішов на таран меншого українського судна", - підкреслюється в заяві "Батьківщини".

Опозиція підкреслює, що на протязі двох тижнів органи української влади не відреагували на подію, та не повстали на захист прав та інтересів своїх співвітчизників.

"Міністерство закордонних справ України займає вкрай незрозумілу позицію з цього питання, уникаючи будь-яких коментарів. За цей же період відбулося декілька зустрічей на найвищому рівні, на яких обговорювалися різноманітні питання, Президенти України та Росії Віктор Янукович та Володимир Путін встигли прийняти військово-морський парад у Севастополі. Водночас Янукович так і не знайшов час та можливість обговорити зі своїм російським візаві цей трагічний випадок", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, вчора в Росії українському рибалці Олександру Федоровичу, який вижив після зіткнення з катером прикордонників РФ в Азовському морі, правоохоронці пред'явили звинувачення.