ua en ru

"Батьківщина" наполягає на введенні воєнного стану в Луганській і Донецькій областях

Якнайшвидше оголошення воєнного стану на території Луганської та Донецької областей стане шляхом до миру. Про це в п'ятницю, 29 серпня, на прес-конференції заявили заступники голови партії "Батьківщина" Андрій Кожем'якін і Григорій Немиря.

"Я переконаний, що невведення нині воєнного стану - це гра на руку Володимиру Путіну, який очолює військову агресію проти України, яку уже весь цивілізований світ визнав війною", - наголосив Кожем'якін.

Він підкреслив, що введення воєнного стану в Луганській і Донецькій областях є життєво необхідними.

На думку Кожем'якіна, введення воєнного стану дозволить зосередити всі важелі управління в руках Головнокомандувача України та дозволить підвищити ефективність і відповідальність служб, які задіяні в проведенні АТО - Антитерористичного центру, СБУ, Генштабу і Нацгвардії, що підпорядковується МВС.

"Введення воєнного стану спростить постачання зброї на передову", - зазначив заступник голови партії "Батьківщина" і відкинув тезу про те, що це завадить проведенню дострокових парламентських виборів. Він нагадав, що ще в квітні зареєстрував законопроект про особливості проведення виборів в умовах воєнного стану і буде наполягати на його розгляді 2 вересня.

"Сьогодні країна потребує миру та перезавантаження", - наголосив Кожем'якін.

У той же час заступник голови партії "Батьківщина" Григорій Немиря наголосив, що немає жодних міжнародно-правових обмежень, які б блокували надання військової допомоги Україні у разі введення воєнного стану на Донбасі.

За його словами, всі, хто говорить про начебто неможливу військову допомогу після введення воєнного стану, не посилаються ні на одну правову норму.

"Немає навіть посилання на заяви світових політиків. Тому я хочу чітко заявити, що не існує жодних обмежень, які б блокували військово-технічну допомогу у разі введення воєнного стану на території двох областей. Не треба плутати оголошення війни і введення воєнного стану", - заявив Немиря.

"Підкреслюю, воєнний стан - це належна відповідь на існуючу загрозу суверенітету. Якщо ми не вводимо воєнний стан, це означає, що нема ніякої загрози цілісності і суверенітету України, немає агресії з боку Росії, і таким чином підтверджуємо, що це начебто внутрішній конфлікт", - підкреслив він.