ua en ru

"Батьківщина" буде домагатися перенесення підписання УА з ЄС на 2015 р., якщо не звільнять Тимошенко, - експерт

Оточення екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко не приховує, що якщо її не відпустять, вони готові пожертвувати підписанням угоди про асоціацію з ЄС цього року. Таку думку висловив політолог, голова правління Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Я вам скажу те, що я чув від деяких впливових представників "Батьківщини", близьких до самої Тимошенко. На питання, коли підписувати угоду з ЄС, вони сказали, що якщо не буде вирішено питання з Тимошенко, то у 2015 році на Ризькому саміті Східного партнерства", - сказав він.

Між тим, політолог переконаний, що в самій опозиції багато суперечностей щодо звільнення Тимошенко. Зокрема, на його думку, потрібно відокремлювати інтереси Яценюка та інтереси "Батьківщини".

"У Арсенія Петровича вони дуже суперечливі, йому потрібно демонструвати рішучість щодо звільнення Тимошенко, щоб не було підозр. З іншого боку - він об'єктивно не зацікавлений у цьому. Він ніде цього не скаже, але об'єктивно це так. Зовні ми бачимо боротьбу за звільнення, але з іншого боку є багато непомітних інтриг", - додав він.

Фесенко констатує, що без економічної компенсації від ЄС внаслідок ускладнень з Росією випускати Тимошенко немає сенсу
"У той же час, якщо ЄС в обмін на вирішення проблеми Тимошенко, дасть чіткі гарантії, що нам дадуть кредит МВФ, компенсують втрати від можливих ускладнень відносин з Росією, тоді можна і взятися за питання Тимошенко. Зараз просто так звільнити Тимошенко, не отримавши серйозних гарантій економічної компенсації від ЄС або надання кредиту МВФ на нормальних умовах, немає сенсу. Як би це цинічно не звучало", - підсумував експерт.