ua en ru

Черкаський "Азот" планує понизити споживання газу за рахунок вкладення 40 млн грн в реконструкцію цеху аміаку

Черкаське ПАТ "Азот", що входить в Ostchem, зупинило для проведення капітального ремонту агрегат №1 цехи аміаку (А-3). В ході ремонту, який продовжиться біля 2-х місяців, в модернізацію буде вкладено близько 40 млн грн. Про це РБК-Україна повідомив голова правління ПАТ "Азот" Віталій Скляров, передає прес-служба компанії. Проведені заходи приведуть до істотного зниження споживання енергоресурсів і поліпшення екологічних показників виробництва. Капітальний ремонт дозволить понизити споживання газу в цеху А-3 на 7-8%.

"Застосування передових технологій і матеріалів дозволить понизити втрати тепла через поверхню печі", - пояснює Олександр Кольба, начальника цеху А-3. Якщо сьогодні для виробництва однієї тонни аміаку цехом А-3 споживає 1075-1080 куб. м газу, то після реконструкції, споживання газу на тонну аміаку знизиться до 1000 куб. м. Крім того, модернізація блоку очищення конвертованого газу від діоксиду вуглецю дозволить підприємству додатково виробляти пару. "Без додаткових витрат на газ, цех після реконструкції зможе виробляти на 15% більше пари, ніж зараз", - сказав Скляров.

"Головним результатом капітального ремонту стане економія енергії, зниження техногенного навантаження на навколишнє середовище, підвищення надійності роботи цеху аміаку", - говорить Олександр Халін, генеральний директор Ostchem.

Він нагадав, що на підприємстві вже проведена реконструкція цеху аміаку А-5. На капітальний ремонт цеху А-5, який був запущений у вересні, було витрачено 21 млн грн.

Інвестуючи значні ресурси в модернізацію і капітальні ремонти окремих цехів, Ostchem добивається підвищення ефективності роботи окремих установок і цехів, поліпшення показників екологічності виробництва, знижує викиди парникових газів, скорочує енергоспоживання, що сприяє зниженню вартості готової продукції.

"За інвестиційним планом, затвердженим Ostchem, черкаське підприємство продовжить розвивати виробництво аміаку і його похідних - карбаміду, аміачної селітри, КАС. Завдяки таким ремонтам ми покращуємо надійність роботи цехів, знижуючи ризики позапланових зупинок, і покращуємо економічні показники роботи підприємств", - відзначив Олександр Халін.