ua en ru

"Авангард" зможе експортувати біогаз в Євросоюз, не прив'язуючись до "зеленого" тарифу, - Бахматюк

Виробник яєць та яєчної продукції в Україні, агрохолдинг Avangardco IPL отримав можливість експортувати біогаз в країни Європейського союзу. Пілотний проект з постачання такого газу, виробленого на біогазових установках птахофабрик компанії, буде реалізований у партнерстві з польською державною нафтогазовою компанії PGNIG-energy. Відповідний договір про наміри керівники підприємств Олег Бахматюк і Зигмунд Стрибинський підписали в рамках проведення в Києві ХІ Економічного форуму "Україна-Польща", прес-служба холдингу.

Як повідомив Олег Бахматюк, біогаз для потреб Євросоюзу буде вироблятися на птахофабриках в с. Гуменці Кам'янець-Подільського р-ну Хмельницькій обл. (проект "АВІС") і с. Східне Білозерського р-ну Херсонській обл. (проект "Чорнобаївське"). Потужність установок - по 20 МВт. "Приблизний обсяг інвестицій у будівництво біогазових заводів складе близько 50-60 млн євро кожен. На виході ми отримаємо до 70-80 млн куб. м "брудної" суміші на рік з кожного підприємства, що дасть нам до 30-35 млн куб. м чистого біогазу. Даний проект має великий потенціал у категорії "їжа і енергія". У разі успішної реалізації такого проекту з нашими польськими колегами, перед Україною відкриваються великі перспективи", - заявив голова ради директорів Avangard.

На думку Бахматюка, договір, укладений з польськими партнерами, дасть можливість зробити рентабельним біогазовий бізнес без "зеленого тарифу", тобто без порушення структури виробників в енергетичному балансі України: "Ціна продажу биометана на експорт буде вища, ніж ціна природного газу. Тому виробництво біогазу буде цілком рентабельним без когенерації в Україні".

За оцінками екс-міністра економіки, співголови українсько-польської торгової палати Олександра Шлапака, тільки за рахунок використання на біогазових заводах відходів тваринницького виробництва, Україна зможе щорічно заощаджувати до 4 млрд куб. м імпортного природного газу. Як додав інший співголова палати Яцек Піхота, на сьогоднішній день польські підприємства все більше цікавляться українським ринком, і успішна реалізація пілотних спільних проектів відкриє ще більш глобальні перспективи двостороннього співробітництва.

Нагадаємо, в першому півріччі 2012 р. Avangard виробила 32% загального обсягу курячих яєць (53% загального обсягу яєць, вироблених на промислових підприємствах) і 93% загального обсягу сухих яєчних продуктів, вироблених в Україні. Підприємства компанії розташовані в 14 областях України та Автономній Республіці Крим.

Читайте також: Чистий прибуток агрохолдингу "Авангард" у І півріччі 2012 р. виріс на 45,6% - до 97,6 млн дол