ua en ru

"АрселорМіттал Кривий Ріг" очолив менеджер з Росії Артем Поляков

У найбільшому меткомбінаті в Україну - "АрселорМіттал Кривий Ріг" призначений новий глава, повідомляє "Комерсант-Україна". Як стало відомо виданню, ним став Артем Поляков, який прийшов на підприємство з великого російського агрохолдингу "Русагро". Однією з головних завдань нового менеджера стане налагодження діалогу c українськими властями, відзначають експерти.

Вчора Артем Поляков був представлений колективу "АрселорМіттал Кривий Ріг", повідомили представники компанії. За їхніми словами, пан Поляков приступить до роботи гендиректора після проходження орієнтаційної програми в корпоративному офісі ArcelorMittal і "оформлення всіх необхідних формальностей". У прес-службі підприємства і представництві ArcelorMittal в Україну факт призначення нового гендиректора меткомбінату підтвердили, але від більш докладних коментарів відмовилися.
Артем Поляков до приходу в ArcelorMittal працював гендиректором цукрового бізнес-напряму групи компаній "Русагро". До цього, в 1999-2007 роках, був директором зі стратегії та розвитку бізнесу країн СНД французької Lafarge (виробник будівельних матеріалів), а також виконавчим директором підрозділу в Україну та Росії. Пан Поляков має MBA Міжнародного інституту розвитку менеджменту Лозанни (Швейцарія).

Експерт російського галузевого агентства - Інституту кон'юнктури аграрного ринку Євген Іванов зазначає, що "Русагро", в якій працював Артем Поляков - великий гравець на цьому ринку. Зараз займає четверте місце з виробництва бурякового цукру, а в 2008-2009 роках навіть входила в трійку. "Артем Поляков - менеджер середньої ланки. В останні кілька років в" Русагро "було багато кадрових перестановок. Під час однієї з них Артем Поляков прийшов у компанію і так само пішов з неї", - відзначає він.
Посада гендиректора "АрселорМіттал Кривий Ріг" була вакантна з жовтня 2011 р., коли колишній глава меткомбінату Рінат Старков перейшов на роботу в ArcelorMittal. В. о. гендиректора з тих пір був Вайдіанатхапурама Венкітадрі Вайдісваран, голова адміністрації з фінансів компанії.
Основні труднощі в роботі компанії зараз - це відносини з державою, зазначає аналітик Astrum Investment Management Юрій Рижков. "Генпрокуратура пред'являла претензії компанії з виконання інвестзобов'язань, крім того, у компанії є труднощі з відшкодуванням ПДВ", - нагадує він. Серед промпідприємств в Україну "АрселорМіттал Кривий Ріг" має найбільший обсяг невідшкодованого ПДВ - на 31 грудня 2011 року заборгованість склала 2,089 млрд грн (близько 260 млн дол.) А раніше Генпрокуратура оспорювала законність підписання між Фондом держмайна і ArcelorMittal додугоди до договору купівлі-продажу 93,02% акцій "Криворіжсталі" (зараз - "АрселорМіттал Кривий Ріг"). Нагадаємо, що у зв'язку з фінансовою кризою кінця 2008-го-початку 2009 років сторони тоді домовилися, що інвестзобов'язання в повному обсязі будуть виконуватися після виходу АМКР на виробничі показники 2005 року. "Серед завдань, які будуть поставлені перед Артемом Поляковим, буде подальше побудова ефективного діалогу між ArcelorMittal, як найбільшим іноземним інвестором в країні, і урядом України", - зазначив член ради директорів ArcelorMittal Гонзало Уркихо, чиї слова передала прес-служба компанії.