ua en ru

"АероСвіт" вважає незаконним припинення виробництва про банкрутство компанії

"АероСвіт" вважає незаконним припинення виробництва про банкрутство компанії. Про це йдеться в повідомленні компанії.

"До "АероСвіту" надійшла постанова Київського апеляційного господарського суду від 5 лютого 2013 р., якою у порушення чинного законодавства припинені всі процедури, що дозволяють у судовому порядку реалізувати необхідні заходи щодо запобігання зупинці і ліквідації авіакомпанії", - повідомляє авіакомпанія.

"АероСвіт" відзначає, що колегія суддів Київського апеляційного господарського суду, приймаючи рішення за апеляційною скаргою Бориспільської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області, вийшла за межі повноважень, ігнорувала низку обставин справи, грубо порушила норми матеріального та процесуального права.

Нагадаємо, "АероСвіт" у грудні 2012 р. звернувся до суду із заявою про порушення справи про банкрутство у зв'язку з неможливістю одночасного задоволення вимог усіх кредиторів у повному обсязі. 29 грудня 2012 р. господарський суд Київської області, розглянувши заяву "АероСвіту", виніс ухвалу про початок провадження у справі про банкрутство авіакомпанії, ввів процедуру розпорядження її майном, а також мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Як зазначає авіакомпанія, рішення суду дає можливість "АероСвіту" вести господарську діяльність без обмежень, а при наступному введенні в судовому порядку процедури санації - реалізувати систему заходів з оздоровлення фінансово-господарського стану компанії.

"5 лютого Київський апеляційний господарський суд в черговий раз порушив принцип верховенства права, розглянувши на своєму засіданні скаргу щодо ухвали місцевого господарського суду, оскарження якої в апеляційному порядку не передбачено. Суд задовольнив прохання Бориспільської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області, припинивши провадження у справі про банкрутство авіакомпанії "АероСвіт". Одночасно були скасовані процедура розпорядження майном авіакомпанії і мораторій на задоволення вимог кредиторів", - йдеться в повідомленні "АероСвіту".

Також в постанові суду заперечується наявність підстав для відкриття провадження місцевим господарським судом по справі у відповідності із заявою авіакомпанії "АероСвіт". "Крім цього, намагаючись обгрунтувати своє рішення, колегія суддів в порушення норм закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" самовільно розширила перелік підстав для відмови в порушенні справи про банкрутство", - заявляє авіакомпанія.

"АероСвіт" має намір оскаржити постанову Київського апеляційного господарського суду у Вищому господарському суді України.

"Разом з тим, протизаконне рішення, прийняте при перегляді справи в апеляційному порядку, може призвести до низки незворотних наслідків, результатом яких стане повна зупинка авіакомпанії, неможливість відновлення її платоспроможності та здійснення у повному обсязі розрахунків з кредиторами, включаючи державу", - йдеться в повідомленні компанії.

Читайте також: "АероСвіт" з лютого призупиняє оперування на середньомагістральних і регіональних повітряних лініях

Крім того, наголошується, що вже в найближчій перспективі результатом рішення апеляційної судової інстанції може стати повне припинення повернення коштів пасажирам за невикористані квитки і блокування виплати заробітної плати персоналу авіакомпанії.