ua en ru

Трампа і Путіна закликали до співпраці задля запобігання ядерній та терористичним загрозам

Трампа і Путіна закликали до співпраці задля запобігання ядерній та терористичним загрозам Фото: Володимир Путін (kremlin.ru)

Голова Мюнхенської конференції з безпеки та ще три політики звернулися до президентів Росії та США у відкритому листі

Голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішінгер та три колишні високопосадовці звернулися до президента США Дональда Трампа та президента РФ Володимира Путіна з відкритим листом із закликом дійти згоди для зменшення ядерної загрози та попередження терактів. Документ, датований 27 червня, розміщено на сайті Мюнхенської конференції.

"Ваша перша зустріч у Гамбурзі стане унікальною можливістю довести, що, незважаючи на значні відмінності, Сполучені Штати, Росія та Європа можуть працювати разом заради спільних інтересів, найголовніший з яких - зниження ядерних та інших військових ризиків та запобігання катастрофічним терактам", - йдеться у листі.

У документі визначено чотири основні кроки у напрямку спільних інтересів.

"Початком може стати нова спільна президентська декларація Сполучених Штатів та Росії про те, що у ядерній війні не буває переможців, і вона ніколи не повинна відбутися", - вважають підписанти.

Другим кроком, на думку авторів листа, може стати військова комунікація через нову "групу кризового управління Росія-НАТО".

Також у листі пропонується співпраця для протидії терористичним угрупованням, зокрема ІДІЛ, та кіберзагрозам, пов'язаним зі втручанням у системи стратегічного попередження та ядерного управління.

Крім голови Мюнхенської конференції, лист підписали колишній міністр закордонних справ Росії Ігор Іванов, екс-міністр оборони Великої Британії Дес Браун та колишній американський сенатор Сем Нанн.

Нагадаємо, у Білому домі вважають, що законопроект про введення нових санкцій проти Росії був ухвалений сенатом США з процедурними порушеннями, тому зараз законопроекту, який розширює санкції проти Москви і Тегерана, а також обмежує президента США щодо їх скасування, по факту немає.