ua en ru

Шкода або користь? Дієтолог розповіла, чи варто виключати молочні продукти

Шкода або користь? Дієтолог розповіла, чи варто виключати молочні продукти Ілюстративне фото (pexels.com)

Експерт поділилася правилами правильного вживання молочки

Молоко — їжа не для дорослих. Частково це твердження можна вважати правдою, але насправді не все так сумно.

Навіть якщо ви вже вийшли з грудного віку, молочка може бути присутньою у вашому раціоні, якщо немає протипоказань, вважає лікар-дієтолог Наталія Самойленко.

Серед протипоказань - непереносимість (підтверджена результатами лабораторних досліджень) і порушення вуглеводного обміну (інсулінорезистентність, цукровий діабет 2 типу), виняток — пармезан.

З молочних продуктів ми можемо сміливо вживати:

  • кефір, йогурт без солодких наповнювачів, ряжанка, айран
  • сир нормальної жирності
  • молоді сири (фета, моцарела, адигейський, сулугуні, бринза)
  • козячий сир
  • витримані сири, пармезан

Шкода або користь? Дієтолог розповіла, чи варто виключати молочні продуктиІлюстративне фото (pexels.com)

Не рекомендую: плавлений сир, камамбер і брі, йогурти з солодким наповнювачем, солодкі сирки, знежирені молочні продукти.


3 правила вживання молочних продуктів:

1. 1 день — один молочний продукт. Якщо на сніданок був сир, то протягом дня кисломолочні продукти ми не повторюємо.

2. Не поєднуємо молочні продукти з солодким. Молочка — і так продукт з дуже високим інсуліновим індексом. Додаючи до них ще й варення, мед, фрукти, ми перетворюємо блюдо в інсулінову бомбу.

3. Через високий інсуліновий індекс молочні продукти краще вживати до 15:00.

Звертаємо увагу на розмір порції:

Денна порція для сиру — 100 г,
кисломолочний напій — 200-300 г,
тверді сири — 30-50 р.

Шкода або користь? Дієтолог розповіла, чи варто виключати молочні продукти

Ілюстративне фото (pexels.com)

Не бійтеся молочних продуктів, але вживайте їх правильно!

Нагадаємо, дієтолог Тіана Фіалкова розповіла про особливості прийому харчових добавок і вітамінів.