ua en ru

Зеленський у День Гідності та Свободи: нічия неможлива, маємо бути вільними

Зеленський у День Гідності та Свободи: нічия неможлива, маємо бути вільними Фото: Володимир Зеленський, президент України (Віталій Носач, РБК-Україна)

У державне свято День Гідності та Свободи, яке в Україні відзначають 21 листопада, президент Володимир Зеленський звернувся до громадян країни - європейського народу. Глава держави закликав українців залишатися сильними, та не поступатися у захисті своєї свободи.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на офіційне інтернет-представництво президента України.

Глава держави наголосив, що на це свято, встановлене на честь початку двох революцій - "Помаранчевої" та Революції Гідності - 10 років тому українці розпочали "нову сторінку боротьби" і визначили своє європейське майбутнє.

"10 років тому українці провели свій перший контрнаступ. Проти беззаконня, спроби позбавити нас європейського майбутнього. Проти нашої неволі. 10 років тому люди об'єдналися не лише проти чогось, а й передусім за себе. Кожен за кожного", - сказав Зеленський.

Президент наголосив, що тоді фактично "відбулася перша перемога у сьогоднішній війні".

"Перемога небайдужості. Перемога хоробрості. Перемога Революції Гідності. Перемога народного спротиву, громадянського суспільства, подвигу Героїв Небесної Сотні та всіх, хто боровся за свободу в столиці та інших регіонах.", - йдеться у зверненні.

Зеленський зазначив, що український народ уже подолав великий відрізок євроінтеграційного шляху, і якщо 20 років тому це була "романтична мрія", 10 років тому - амбітна мета, то "сьогодні - це реалії, в яких вже неможливо зупинити наш рух уперед та подолання всіх обов'язкових стадій.

"Тож наш статус кандидата й подальші переговори про вступ мають неодмінно завершитися повноправним членством України в ЄС. І все це ми робимо попри війну. Коли наші люди захищають і себе, і Європу вже зараз", - заявив він.

Зеленський також підкреслив, що в цій боротьбі не можна поступатися терору і шукати компроміси у спробі досягти "нічиї" - інакше неодмінно буде програш.

"Коли цивілізований світ починає шукати компроміси з терористами та йти на поступки тиранам. Тоді неодмінно програємо ми всі. Україна. Європа. Світ. Програємо, наївно думаючи, що з ними може бути нічия. Нічия неможлива", - зазначив глава держави.

Президент також звернув увагу на потребу для українців залишатися сильними, та не поступатися у захисті своєї свободи.

"Ми сильні. Маємо бути сильними. Бо тільки в сильних вірять, тільки сильні творять майбутнє. Тільки сильні можуть бути єдиними. Єдиними, аби стати вільними. Вільними, аби бути гідними. Заради нових часів. Коли центральні площі наших міст отримають нові й назавжди незмінні назви. На честь героїв. На честь визволителів. Маріуполя, Бердянська, Мелітополя. На честь звільнення Донбасу, Криму. На честь возз’єднання України у своїх кордонах. Коли в книгах з історії через роки й століття про період незалежності з 1991 року писатимуть як про безперервний", - сказав Зеленський.