ua en ru

Справа Коломойського: експерт назвав підстави для закриття провадження

Справа Коломойського: експерт назвав підстави для закриття провадження Фото: український олігарх Ігор Коломойський (Віталій Носач, РБК-Україна)

Через затягування справи проти українського олігарха Ігоря Коломойського, який вже 7 місяців сидить в СІЗО, Україна відповідатиме в міжнародних судових інстанціях.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Obozrevatel.

Зокрема, видання наводить словам політичного експерта Олексія Голобуцького. "Те, що Коломойський понад 7 місяців сидить за обвинуваченням, котре зняли негайно після посадки (і замінили новим – але таким само бездоказовим досі), - окрема справа. Уявлення не маю, хто і як від імені Україні пояснюватиме на засіданні ЄСПЛ таку особливу специфіку наших правових процедур: "головне - успішно посадили, а обвинувачення якось потім знайдеться, якщо докази знайдуть; а навіть як не знайдуть, то й нормально - все одно ж уже сидить", - коментує експерт.

На його думку, вже перше судове засідання по суті повністю чи частково мусить провалити справу.

"І за логікою, після цього весь дружній колектив в майже 40 детективів БЕБ і понад десяток прокурорів хтось має жорстко трусити. Позбавляти премій. Звільняти. Переводити. Бо як ще чинити з посадовцями, котрі підставили державу в резонансній справі, бо нічого взагалі не підготували для суду? Але суддям, мабуть, дуже шкода увесь цей натовп. Вони знов і знов дають колективу шанс все ж знайти хоч якісь придатні докази. Тому вже пів року засідання суду ніяк не може відбутись", - зазначає він.

Він також звернув увагу, що вже й приводи для затягування розгляду закінчуються.

За його словами, у підсумку виходить наступне: цього тижня або відбудеться, або знов не відбудеться судове засідання у справі "Коломойський.

"Або детективам БЕБ знов дадуть ще трошки часу на доробляння незробленого - або визнають, що це безсенсово. Однак насправді це вже майже ні на що не впливає: так чи так за вже 7-місячну відсидку Коломойського без поточного обвинувачення, за відсутність належно зібраних доказів, за обмеження доступу до медичної допомоги, за ігнорування висновків державних і міжнародних інституцій Україна вже відповідатиме в міжнародних судових інстанціях. Де судді не хворіють раптово по обіді, де суди не мінуються перед засіданням, де прокурори з’являються, якщо зобов’язані", - підкреслює експерт.

Нагадаємо, 27 лютого Шевченківський районний суд міста Києва зменшив розмір застави Ігорю Коломойському до 2,4 млрд грн. Втім, залишив його під вартою ще на два місяці.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.