ua en ru

Скільки може зайняти час повне розмінування України: відповідь Монастирського

Скільки може зайняти час повне розмінування України: відповідь Монастирського Фото: голова МВС України Денис Монастирський (Віталій Носач, РБК-Україна)

Повне розмінування території України може тривати понад п'ять років з огляду на те, що для розмінування деокупованого населеного пункту необхідно від 1 до 3 років. При цьому за наявності річок та лісосмуг може знадобитися більше часу.

Про це заявив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, повідомляє РБК-Україна з посиланням на ефір телемарафону.

"Ми оцінюємо перший етап розмінування приблизно 1-3 роки з моменту деокупації населеного пункту, а повне розмінування, особливо розмінування річок і лісосмуг, звичайно, займе досить довгий час, який може перевищувати і 5 років", - заявив міністр.

За його словами, понад 30% території України на сьогодні забруднено вибухонебезпечними предметами - за міжнародними показниками це найвищий рівень з часів Другої світової війни. Також Монастирський додав, що кожного тижня є втрати серед рятувальників, які беруть участь у розмінуванні.

Нині розмінування відбувається темпами 40 гектарів на день.

Монастирський також зазначив, що Україна співпрацює з міжнародними партнерами щодо отримання техніки, необхідної для розмінування. При цьому він додав, що фахівці у цій сфері в Україні є, і до них за досвідом уже звертаються закордонні партнери.

Нагадаємо, раніше прем'єр України Денис Шмигаль заявив, що Росія "збудувала" в Україні найбільше у світі мінне поле, площа якого перевищує площу Британії.

Крім того, перший заступник голови МВС Євген Єнін повідомив, що повне розмінування країни коштуватиме десятки мільярдів доларів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.