ua en ru

Нова загроза. Як обрали спікера Палати представників США і що це означає для України

Нова загроза. Як обрали спікера Палати представників США і що це означає для України Новий спікер Палати представників США Майк Джонсон (фото: Getty Images)

Республіканська партія США нарешті змогла обрати нового спікера Палати представників після кількох невдалих голосувань та низки замін кандидатів. Посаду отримав конгресмен Майк Джонсон. Чому були проблеми з призначенням, хто очолив нижню палату Конгресу та яка його позиція щодо України, – в огляді РБК-Україна.

Під час підготовки матеріалу використовувалися публікації Axios, Reuters, дані порталу Republicans for Ukraine, трансляція засідання Палати представників.

Кінець епопеї

Обрання нового спікера Палати представників після відставки Кевіна Маккарті перетворилося в цілу епопею, за якою з великою увагою спостерігали не лише в США, але й в Україні. Проблеми у Республіканської партії, яка має більшість в Палаті, почалися ще на етапі узгодження єдиного кандидата.

Спочатку крило "трампістів" змусило республіканців відмовитися від кандидатури лідера фракції республіканців, досвідченого Стівена Скаліза, використавши проти нього його ж хворобу – нещодавно Скаліз зізнався, що хворий на рак. Після цього кандидатом у спікери було обрано затятого "трампіста" Джима Джордана. Джордану стати спікером Палати представників також не судилося. Він тричі намагався отримати необхідну для обрання підтримку, але зрештою відмовився від продовження боротьби за посаду, щоразу набираючи дедалі менше голосів в залі.

Під час провальних голосувань за Джордана серед республіканців почала поширюватися ідея надати розширені повноваження тимчасовому спікеру Патріку Мак-Генрі, до січня наступного року. Це дозволило б Палаті розглядати важливі законопроекти, такі як бюджет уряду США на наступний рік та фінансову допомогу Україні. Достатньої підтримки ця ініціатива всередині партії не знайшла, та і сам Мак-Генрі виступив проти такого сценарію.

Нова загроза. Як обрали спікера Палати представників США і що це означає для України

Палата тричі провалювала голосування за Джордана (фото: Getty Images)

Вчора республіканці повернулися до обрання нового кандидата. Так, внутрішнім таємним голосуванням було обрано Тома Еммера, відомого антитрампівською позицією. Еммер також відзначався підтримкою України, але буквально через кілька годин він зняв свою кандидатуру, оскільки стало зрозуміло, що не збере необхідний мінімум у 217 голосів під час голосування в Палаті.

Зрештою республіканці обрали кандидатом у спікери Майка Джонсона, який отримав підтримку серед всіх крил партії. Демократи зі свого боку висували на посаду спікера Хакіма Джефріса, але це було формальністю, оскільки Демократична партія становить меншість в Палаті та не може лише своїми голосами обрати кандидата.

Не друг України

Конгресмена Джонсона, який потрапив до Палати представників США у 2016 році, точно не можна назвати другом України. Він є соратником 45-го президента США Дональда Трампа. Джонсон захищав Трампа під час слухань в Конгресі щодо імпічменту, а також підтримував позов про скасування результатів виборів президента 2020 року в чотирьох штатах США.

Як і заведено серед прихильників Трампа, Джонсон займає відверто антиукраїнську позицію. Він підтримував низку ініціатив, націлених на зменшення підтримки України з боку США. У травні минулого року Джонсон голосував проти пакету допомоги Україні на 40 мільярдів доларів. Свою позицію він пояснив тим, що ці гроші краще витратити на внутрішні потреби США.

"Ми не повинні відправляти ще 40 мільярдів доларів за кордон, коли наш власний кордон у хаосі, американські матері намагаються знайти дитячу суміш, ціни на бензин рекордно високі, а американські сім’ї намагаються звести кінці з кінцями, без достатнього контролю над тим, куди підуть гроші", – заявляв він.

Після свого обрання кандидатом у спікери Джонсон представив республіканцям свій план дій на посаді. Важливим моментом цього плану є те, що він не містить згадок про розгляд термінового запиту Білого дому на 100 млрд доларів для допомоги Україні та Ізраїлю.

У першій своїй промові після обрання Джонсон заявив, що його перший пріоритет зараз – допомога Ізраїлю, другий – зміцнення кордону з Мексикою. "Негаразди роблять вас сильнішими", – звернувся Джонсон до американських союзників у світі. Про Україну ж він взагалі не згадав.

На гачку у "трампістів"

Попри підкреслено піднесений настрій республіканців після обрання нового спікера Палати представників, трьохтижнева спікеріада не мине для їхньої партії безслідно. Глибокі ідеологічні та особистісні розбіжності, нездатність швидко знаходити компроміс стали надто помітними навіть для їхніх прихильників, що має значення в контексті майбутніх президентських та особливо парламентських виборів у США.

Нова загроза. Як обрали спікера Палати представників США і що це означає для України

Новим спікером Палати обрали Джонсона (фото: Getty Images)

Крім того, новому спікеру Джонсону доведеться стикнутись із тими ж проблемами, які коштували крісла його попереднику Маккарті. Зокрема, це ухвалення нового бюджету до 17 листопада, інакше США спіткає урядовий "шатдаун" – припинення роботи всього держапарату, крім найбільш важливих структур. А також – виділення допомоги Україні, проти чого системно виступають "трампісти".

Крім того, в силі залишається норма регламенту Палати, за якою один-єдиний конгресмен може винести на голосування резолюцію про відставку спікера. На практиці це означає, що буквально декілька радикальних "трампістів", за допомогою конгресменів-демократів, можуть відправити Джонсона у відставку, як це сталося з Маккарті. Тобто новий спікер Палати постійно буде у них "на гачку".

Для України важливо й те, що у спікера Палати представників дуже широкі повноваження. Зокрема, він має право не ставити на голосування будь-який законопроект, наприклад, про виділення Україні понад 60 мільярдів доларів допомоги, з чим до Конгресу звернувся президент Джо Байден. Механізми, як обійти цю норму, існують – але в багатій практиці американського парламентаризму зарекомендували себе неефективно.

Тож залишається сподіватись, що Джонсон на своїй новій посаді керуватиметься так званим "правилом Хастерта". Це неофіційне правило, започатковане в 1990-х роках, за яким спікери-республіканці виносять на голосування Палати лише ті законопроекти, які мають підтримку більшості всередині своєї фракції.

Поки виділення допомоги Україні підпадає під цей критерій. У вересні 93 конгресмени-республіканці підтримали поправку, яка повністю забороняє надавати Україні будь-яку підтримку. Оскільки зараз у фракції республіканців 221 мандат, то більшість всередині неї, яка зможе заблокувати будь-яку ініціативу – 111 конгресменів. Відповідно, певний "запас" у України ще є. Втім, "трампісти" завжди можуть вдатися до шантажу Джонсона, погрожуючи йому відставкою. І, враховуючи їхній політичний стиль, неодмінно вдадуться.