ua en ru

Німеччина пообіцяла Росії "наслідки" за кібератаки і викликала російського посла

Німеччина пообіцяла Росії "наслідки" за кібератаки і викликала російського посла Фото: міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок (getty images)

Німеччина викликала посла Росії у зв’язку з серією кібератак, спрямованих проти членів правлячої Соціал-демократичної партії, а також проти оборонного та технологічного секторів німецької економіки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Guardian.

В атаках 2023 року, під час яких кілька веб-сайтів було виведено з ладу у відповідь на рішення Берліна відправити танки Україні, звинуватили хакерську групу, пов’язану з російською військовою розвідкою (ГРУ).

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на пресконференції під час візиту в Австралію підтвердила, що кібератаку здійснила група під назвою APT28, якою керує ГРУ РФ.

"Іншими словами, це була спонсорована державою російська кібератака на Німеччину, і це абсолютно нестерпно і неприйнятно, і матиме наслідки", - наголосила вона.

Міністерство внутрішніх справ Німеччини заявило, що серія кібератак була спрямована на матеріально-технічне забезпечення, оборону, аерокосмічну та ІТ-сферу країни, використовуючи вразливість у Microsoft Outlook.

Міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер зазначила, що Німеччина діє разом з ЄС і НАТО. "Ми за жодних обставин не дозволимо себе залякати російському режиму", - сказала вона.

Речник Міністерства закордонних справ Німеччини заявив, що МЗС викликав тимчасового повіреного РФ, оскільки інцидент показує, "що російська загроза безпеці та миру в Європі реальна і величезна".

Хто такі APT28

Групу APT28, також відому як Fancy Bear або Pawn Storm, звинувачують у десятках кібератак по всьому світу.

Британський національний центр кібербезпеки описав цей підрозділ як "висококваліфіковану діючу загрозу", яка "використовує інструменти, включаючи X-Tunnel, X-Agent і CompuTrace, для проникнення в цільові мережі".