ua en ru

Нацполіція почала передавати в Інтерпол дані про колаборантів, що втекли до Європи

Нацполіція почала передавати в Інтерпол дані про колаборантів, що втекли до Європи Фото: Нацполіція передала Інтерполу інформацію про 25 колаборантів (facebook.com/InterpolHQ3)

Національна поліція України почала передавати в Інтерпол заявки про колаборантів, які втекли до країн Європейського Союзу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на публікацію начальника слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергія Болвінова.

За його словами, далеко не всі колаборанти втікають до Росії - деякі переховуються в Європі, заявляючи, що вони українці, які постраждали від війни.

"Тому вирішили дістати їх і там. Кожного, хто був причетний до співпраці з росіянами під час окупації, вносимо в базу та даємо заявку в Інтерпол. Повідомляємо іноземним колегам про те, що ці люди - не "жертви війни" або політичні біженці, якими намагаються там виглядати, а підозрювані в кримінальних злочинах в Україні", - заявив він.

Болвінов зазначив, що юридично - це є підставою для того, щоб повернути їх на територію України та судити по нашому законодавству.

"Вирахувати їх нам допомагають справжні українці, які надають слідчим та дізнавачам інформацію про місцезнаходження втікачів-колаборантів", - додав він.

Наразі Інтерполу передали інформацію про 25 таких втікачів.

Колаборанти в Україні

Ще до повномасштабного вторгнення, починаючи з 2014 року деякі українці співпрацювали з росіянами на окупованих територіях. Наразі такі люди можуть допомагати російському режиму, "зливати" дані про позиції ЗСУ, керувати окупаційними органами владі і так далі.

За словами президента України Володимира Зеленського, всі хто допомагає росіянам знищувати життя, заслуговує на максимальне покарання, та має відповідати перед усім міжнародним співтовариством.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.