ua en ru

Близько 15 млн тонн: у Мінагрополітики оцінили втрати експорту через війну

Близько 15 млн тонн: у Мінагрополітики оцінили втрати експорту через війну Фото: Експорт аграрної продукції з України з початку війни склав 26 млн тонн (Getty Images)

Україна з початку повномасштабного вторгнення Росії експортувала близько 26 млн тонн агропродукції. За нормальних умов потенціал складав 40 млн тонн.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву заступника міністра аграрної політики Тараса Висоцького в ефірі телемарафону.

За його словами, Україна експортувала зернові, зернобобові та олійні культури. З них пшениці - понад 5,5 млн тонн, кукурудзи - понад 10 млн тонн, ріпаку - 2,4 млн тонн, по 2 млн тонн - олії та насіння соняшника.

"Найменше експорту відбулося в перші місяці війни, потім поступово експорт нарощувався. Але за цей період було втрачено потенціал приблизно в 15 млн тонн. Тобто за цей період в мирний час ми могли б експортувати близько 40 млн тонн в цілому", - сказав Висоцький.

Проблема зберігання зерна також вирішується, в тому числі завдяки гуманітарній допомозі від ФАО та інших міжнародних партнерів. Завдяки цій допомозі було закуплено мішки для тимчасового зберігання зерна на 6 млн тонн.

"Зараз ці рукава активно роздаються, 30% аграріїв вже отримали засоби. Ситуація із зберігання зерна не є критичною, дефіциту ємностей для зберігання урожаю не передбачається", - повідомив Висоцький.