ua en ru

Балістика з Криму, "Кинжали" та пуски з Ту-95: подробиці нічної атаки по енеретиці України

Балістика з Криму, "Кинжали" та пуски з Ту-95: подробиці нічної атаки по енеретиці України Фото: ілюстративна фотографія (GettyImages)

Росіяни 29 березня атакували енергетику України різними видами озброєння. Були пуски "Шахедів", крилатих ракет, "Кинджалів" та балістики з тимчасово окупованого Криму.

Детальніше про наслідки чергової масованої атаки по українських енергооб'єктах - читайте в матеріалі РБК-Україна.

Під час підготовки матеріалу використовувалися такі джерела інформації: Telegram-канал Повітряних Сил, Telegram-канал Київської обласної військової адміністрації, Telegram-канал голови Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака, Telegram-канал "Укренерго", Telegram-канал голови Черкаської ОВА Ігоря Табурця, ДТЕК, заява командувача Повітряних сил Миколи Олещука, Telegram-канал голови Івано-Франківської ОВА та Telegram-канал Хмельницької ОВА.

Атака росіян по Україні

Пізнього вечора 28 березня росіяни запустили "Шахеди" по Україні. Також деякі регіони атакували ракетами.

Рано вранці агресор запустив по Україні крилаті ракети з бортів Ту-95М.

"Ракетна небезпека в областях, де оголошено тривогу! Попередньо здійснено пуски крилатих ракет із літаків Ту-95МС! Не ігноруйте сигнали повітряної тривоги! Вирушайте в укриття", - повідомили у Повітряних силах.

Після злетів МІГ-31К, з якого росіяни запустили "Кинджали". Також росіяни запустили балістику з тимчасово окупованого Криму.

Під час масованої атаки росіян Польща підіймала авіацію. У деяких містах було підвищено рівень шуму.

"Сьогодні вночі спостерігається інтенсивна діяльність дальньої авіації Російської Федерації, пов'язана з ракетними ударами по об'єктах, що розташовані на території України. Усі необхідні процедури щодо забезпечення безпеки повітряного простору Польщі запущені", - повідомили військові.

Напрямки ракет

Крилаті ракети увійшли до України через Харківську область. Рухалися у Полтавську, Черкаську, Київську, Вінницьку, Житомирську та Хмельницьку області. Пізніше ракети почали летіти у напрямку західних областей України.

Пролітали Волинську, Львівську, Тернопільську, Івано-Франківську та Рівненську області.

Скільки цілей випустила РФ по Україні

За словами командувача Повітряних сил ЗСУ Миколи Олещука, у цю ніч противник завдав потужного ракетного-авіаційного удару по об’єктах паливно-енергетичного сектору України, застосувавши різні типи ракет та ударні БПЛА. Усього було 99 засобів повітряного нападу, а саме:

  • 60 ударних БПЛА типу "Шахед" (район пусків Приморсько-Ахтарськ, Курська область - РФ);
  • 3 аеробалістичні ракети Х-47М2 "Кинжал" (із трьох винищувачів МіГ-31К - Рязанська область - РФ);
  • 2 балістичні ракети "Іскандер-М" (ТОТ Крим);
  • 9 керованих авіаційних ракет Х-59 (із дев’яти літаків Су-34 - Бєлгородська область);
  • 4 крилаті ракети "Іскандер-К" (Курська область - РФ);
  • 21 крилата ракета Х-101/Х-555 (з одинадцяти стратегічних бомбардувальників Ту-95МС - Енгельс - РФ).

В результаті протиповітряного бою знищено 84 повітряні цілі:

  • 58 ударних БПЛА типу "Шахед";
  • 17 крилатих ракет Х-101/Х-555;
  • 5 керованих авіаційних ракет Х-59;
  • 4 крилаті ракети "Іскандер-К".

Під ударом Росії було 10 регіонів України. В МВС назвали кількість постраждалих

Як повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, ворог атакував ракетами та дронами енергетичну інфраструктуру, цивільні об'єкти, приватні будинки. Загалом під ударом були 10 регіонів. По медичну допомогу одразу після ударів звернулися 6 людей, серед яких - дитина. Зруйновано близько 10 приватних будинків, ще десятки - пошкоджені.

Понад 150 рятувальників та 35 спеціалізованих автомобілів ДСНС були залучені до ліквідації наслідків нічних та ранкових ударів РФ.

Ціль - енергетика

Росіяни били переважно по енергетичних об'єктах. За даними "Укренерго", постраждали теплові та гідроелектростанції у центральному та західному регіонах".

Міністр енергетики Герман Галущенко згодом повідомив, що цього разу окупанти били по об'єктах у Дніпропетровській, Полтавській, Черкаській областях.

Своєю чергою в ДТЕК поінформували, що країна-агресор атакувала три теплоелектростанції. Серйозно пошкоджено обладнання. За попередньою інформацією, поранено енергетика.

Наразі в Дніпропетровській області аварійні відключення світла, у Харківській - погодинні.

Дніпропетровська область

Росіяни запустили ракети по Дніпропетровській області.

"Авіаційні ракети, що керуються, на Дніпропетровську область у північному напрямку", - повідомили в Повітряних Силах.

Пізніше у Дніпрі та Кам'янському Дніпропетровській області пролунала серія вибухів. В одному з районів Кам'янського зникла електрика.

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак заявив, що росіяни атакували критичну інфраструктуру.

"Ворог атакував ряд об'єктів критичної інфраструктури області. Подробиці - згодом", - заявив Лисак.

Під час масованої атаки росіяни атакували Дніпро, у деяких районах виникли перебої зі світлом.

Оновлено 07:42.

За словами Сергія Лисака, пошкоджено декілька енергооб'єктів.

"Пошкоджені кілька енергетичних об'єктів - у Дніпровському, Криворізькому та Кам'янському районах. На одному з них постраждав чоловік. Йому надали необхідну медичну допомогу, оговтуватися буде вдома. ", - заявив Лисак.

В "Укренерго" заявили, що в Дніпропетровській області впроваджують графіки аварійних відключень.

Оновлено 08:35.

Як повідомив згодом Лисак, загалом протягом ночі та під ранок ППО знищила над областю 24 повітряні цілі, а саме по 12 ракет та безпілотників.

Знищували ворожі цілі у Дніпровському, Криворізькому, Павлоградському, Новомосковському, Кам'янському районах.

Крім того, у Кам'янському ворог потрощив дачний кооператив, там п'ятеро поранених. Серед них - 5-річна дівчинка.

"Дитині надали меддопомогу. Лікуватиметься амбулаторно. Як і жінки 19 та 47 років. А двоє чоловіків, 36 та 47 років, госпіталізовані. Один з них - важкий", - додав Лисак.

Також зруйновані 3 дачні будинки, ще 4 - пошкоджені, понівечені автомобілі.

Черкаська область

У Черкаській області, за попередньою інформацією, сили ППО "мінуснули" 6 "Шахедів" противника. Через падіння уламків зазнало руйнацій нежитлове приміщення, також повибивало вікна у приватному домогосподарстві. Але є і "приліт" енергооб'єкту.

"Крім того, захисники неба збили крилату ракету на Уманщині. У цьому випадку минулось без наслідків. Утім маємо і ракетні влучання по об'єкту енергоінфраструктури. Усі служби на місцях. Роботи з ліквідації наслідків тривають", - написав він.

Івано-Франківськ

У місті під час масованої атаки пролунали вибухи. Деталей наразі немає.

Оновлено 09:01.

На Прикарпатті атакований об'єкт критичної інфраструктури

"Не оминула загроза і Прикарпаття. Ціллю ворога став об'єкт критичної сфери. На щастя, обійшлося без жертв. На світанку наші відважні захисники неба знешкодили повітряні цілі", - повідомила голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук.

Хмельницька область

У Хмельницькій ОВА поінформували, що сьогодні під час відбиття повітряної атаки в межах області було збито 3 ворожі цілі. Постраждалих чи пошкодження обʼєктів інфраструктури немає.