ua en ru

27 країн ЄС передали Грузії офіційний демарш через авіасполучення з РФ

27 країн ЄС передали Грузії офіційний демарш через авіасполучення з РФ Фото: Грузія отримала офіційний демарш від ЄС через поновлення авіасполучення з РФ (flickr by JRope)

Грузії передали офіційний демарш від імені 27 держав Європейського союзу через поновлення авіасполучення з РФ. Позиція була доведена послами ЄС у Тбілісі під час зустрічі з міністром економіки Грузії Леваном Давіташвілі.

Про це передає РБК-Україна з посиланням на "Ехо Кавказу".

Як заявив посол Євросоюзу в Тбілісі Павло Герчинський, рішення Грузії схвалити пряме авіасполучення з РФ суперечить одностайному рішенню 27 країн ЄС про відмову від авіарейсів до та з країни-агресора, а також про закриття свого повітряного простору для російських літаків.

Також дипломат розповів журналістам про висловлення ЄС "занепокоєння" тим, що рішення Тбілісі "суперечить нашій рішучості ізолювати Росію і чинити на неї тиск, щоб вона змінила свою тактику, коли йдеться про жорстоку, агресивну війну, яку Росія продовжує вести проти України".

Глава Мінекономіки своєю чергою заявив, що "контекст Грузії відрізняється від контексту країн-членів ЄС".

"Грузія перебуває в особливо складній ситуації: у нас прямий кордон із РФ і 20% територій Грузії окуповані, тому контекст Грузії відрізняється від контексту країн-членів ЄС, і про це ми говорили відкрито. Думаю, що для більшості послів це зрозуміло та логічно", - сказав міністр.

ЄС критикує Грузію через "відкрите небо" для РФ

Грузія 15 травня дозволила першій російській авіакомпанії здійснювати рейси до країни, при цьому авіасполучення між державами було закрито з 2019 року. Таке рішення Тбілісі викликало у Брюсселі сумніви щодо європейського курсу Грузії.

Спікер Євросоюзу Петер Стано тоді наголосив, що це суперечить угоді про асоціацію Грузія - ЄС, згідно з якою країна має підтримувати зовнішню політику Євросоюзу, оскільки країни ЄС та партнери запровадили санкції проти російського авіаційного сектора та не дозволяють польоти з РФ та над нею.

Перед цим у Брюсселі закликали Грузію, що претендує на статус кандидата в ЄС, приєднатися до санкцій і "зберігати пильність щодо будь-яких можливих спроб обійти санкції, особливо в авіаційному секторі".

Разом з тим, за словами речника парламенту Грузії Шалва Папуашвілі, Тбілісі не бачить ризиків для себе у відновленні польотів бортів російських авіакомпаній. Також він заявив, що саме рішення продиктоване виключно "політикою терпіння".