ua en ru

Тісто не піднімається? Три способи перевірити якість розпушувача

Тісто не піднімається? Три способи перевірити якість розпушувача Три способи, які допоможуть перевірити свіжість розпушувача (фото: Freepik)

Розпушувач для випічки може зіпсуватися, навіть якщо вигляд не змінився. Визначити це можна за кількома простими способами.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Real simple.

Термін придатності розпушувача

Загалом, розпушувач і харчова сода мають схожий термін придатності. Оскільки розпушувач - це харчова сода з додаванням кислоти та загусника.

Розпушувач після відкриття зберігатиметься на полиці приблизно шість місяців, а в закритій упаковці - три роки.

Якщо неправильно зберігати, а саме у вологому теплому приміщенні, то активність може знижуватися швидше.

Як зрозуміти, що розпушувач зіпсувався

Є кілька простих ознак, за якими можна визначити, що розпушувач уже не працює:

  • змінився запах або колір - якщо зʼявився гіркуватий, металевий чи хімічний запах, то краще не використовувати. Жовтуваті грудочки або плями теж свідчать про псування
  • злипся - невелике грудкування через вологу можливе, але якщо порошок став вологим і щільним - реакції не буде
  • тест на активність (найнадійніший спосіб) - потрібно змішати 1/2 ч.л розпушувача та 50-60 мл гарячої води. Якщо суміш піниться протягом 10-15 секунд, то розпушувач дійсний. Але якщо реакція слабка або майже відсутня - він зіпсувався

Як використати

Розпушувач - це хімічний "підйомник" для тіста на основі соди та кислот, які виділяють CO₂ під час нагрівання. Щоб він працював коректно, дотримуйся кількох правил:

  • дозування - стандартно 1 ч.л на 200-250 г. Надлишок дає гіркоту й крихку структуру
  • змішування - додавайте у сухі інгредієнти (борошно, цукор, спеції) й добре перемішуйте, щоб рівномірно розподілити. Потім додавай рідкі компоненти
  • тісто не варто довго тримати - після змішування одразу ставте у духовку, адже частина газу виділяється ще до випікання
  • температура випікання - розпушувач активується при нагріванні, тому духовка має бути попередньо розігріта до потрібної температури