ua en ru
РБК-Україна» Досьє політиків» Андрій Іллєнко

Андрій Іллєнко

Матеріали по темі
Досьє

Іллєнко Андрій Юрійович - український політичний діяч, заступник голови ВО "Свобода".

Народний депутат Верховної Ради VII і VIIІ скликань (переміг у мажоритарному округу № 215 Києва). Член Всеукраїнського об'єднання "Свобода" з 2005 року.

Андрій Іллєнко Фото: Андрій Іллєнко (facebook.com/andriy.illenko)

Участь у місцевих виборах 2020

Перед початком виборчої кампанії Андрій Іллєнко заявив про свій намір балотуватися на посаду міського голови Києва. Також політик оголосив, що ВО "Свобода" візьме участь у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

Варто відзначити, що Іллєнко є головою київської міської організації ВО "Свобода". Брав участь у виборах мера столиці в 2014 році (посів 6 місце), обирався депутатом київської облради в 2010 році.

Біографія

Андрій Іллєнко - киянин, народився 24 червня 1987 року в творчій родині. Батько Юрій Іллєнко - кінорежисер, мати Людмила Єфименко - актриса. У Андрія є старший брат Пилип - актор, продюсер, голова Держагентства з питань кіно (2014-2019 рр).

Андрій Іллєнко здобув вищу освіту на філософському факультеті КНУ ім. Т. Шевченка за спеціальністю "політологія". До 2012 року проходив аспірантуру на кафедрі політичних наук КНУ.

Є прихильником "соціал-націоналістичної" ідеології, автор ряду публікацій, лекцій і відеовиступів на тему українського націоналізму.

З 2018 року Андрій Іллєнко веде авторську програму "Український контекст", в якій бере інтерв'ю в українських політиків, громадських активістів.

Політична діяльність

У 18 років Андрій Іллєнко вступив в партію ВО "Свобода". Через рік, у 2006-му, отримав посаду заступника керівника київської міської організації політсили, а з 2010 року очолив її.

На виборах президента в 2010 році Іллєнко був довіреною особою кандидата від "Свободи" Олега Тягнибока в одному з виборчих округів столиці. Координував масові акції націоналістів проти нелегальної міграції в регіонах України.

На місцевих виборах 2010 року Андрія Іллєнко обрали депутатом Київської облради. У 2012 році пройшов до Верховної Ради 7 скликання від округу №215 (Київ), в 2014-му став отримав депутатський мандат в парламенті 8 скликання на підставі результатів виборів по тому ж округу столиці.

З 2014 року Іллєнко очолював міжфракційне об'єднання ВО "Свобода" у ВР. Є заступником голови "Свободи" Олега Тягнибока.

Іллєнко балотувався на посаду градоначальника Києва під час місцевих виборів 2014 року. З результатом 3,1% голосів зайняв 6 місце. У 2020 році також анонсував свою участь у боротьбі за крісло мера від ВО "Свобода".