ua en ru

Заборона російських серіалів сьогодні набуває чинності в Україні

Заборона російських серіалів сьогодні набуває чинності в Україні Фото: українці більше не побачать на екранах ТБ актора Пореченкова

Від сьогодні в Україні заборонені серіали з пропагандою країни-агресора

В Україні сьогодні, 4 червня 2015 р., набуває чинності закон № 159-VIII "Про внесення змін у деякі закони України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України", який передбачає заборону розповсюдження і демонстрування серіалів та фільмів, що містять популяризацію органів держави-агресора.

Відповідний закон був офіційно опублікований 6 квітня 2015 р. та вступає в силу через 2 місяці після публікації.

Згідно із законом під заборону розповсюдження і демонстрування потрапляють фільми і серіали, які популяризують або пропагують органи держави-агресора або їхні окремі дії, що створюють позитивний імідж працівників держави-агресора чи працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України.

Заборонена також трансляція фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора. Зазначена заборона поширюється на фільми незалежно від країни походження, якщо вони вироблені після 1 серпня 1991 р.

Заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди органів держави-агресора та окремих дій, поширюється на фільми, вироблені після 1 січня 2014 р.

Національна рада з 4 червня буде проводити постійні моніторинги мовлення українських телеканалів. У разі виявлення порушень Національна рада складатиме акти і передаватиме їх до Державного агентства України з питань кіно для вжиття відповідних заходів реагування.

За порушення норм даного закону України передбачено накладення адміністративно-господарського штрафу в розмірі десяти мінімальних зарплат за кожен перший випадок такого розповсюдження або демонстрування і в розмірі п'ятдесяти мінімальних заробітних плат за кожен наступний випадок.

Нагадаємо,5 лютого 2015 р. народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 1317 "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України (друге читання)". За відповідне рішення проголосували 259 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Президент України Петро Порошенко підписав цей закон 2 квітня.