ua en ru

Закон про особливий статус Донбасу грубо порушує мінські угоди, - Лавров

Закон про особливий статус Донбасу грубо порушує мінські угоди, - Лавров Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

Проект постанови № 2374 "Про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування", прийнятий Верховною Радою України, грубо порушує мінські угоди. Про це сьогодні заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, передає "Російська газета".

"Верховна Рада за пропозицією Президента Петра Порошенка (що мене особливо збентежило, тому що президент України підтримав мінський пакет від 12 лютого) прийняла рішення, які, по суті справи, переписують домовленості і, простіше кажучи, грубо їх порушують", - сказав Лавров.

За словами Лаврова, з постанови Ради випливає, що закон про особливий статус вступить в силу лише тоді, "коли керувати цими територіями будуть ті, хто прийнятний для Києва". Крім того, мова йде про перспективи "заміни практично всіх обраних населенням цих територій осіб на когось ще".

"Це буквально спроба поставити з ніг на голову все, про що домовлялися", - заявив глава МЗС РФ.

Лавров закликав колег по "нормандської четвірці" - міністрів закордонних справ Франції та Німеччини - "почати спільний демарш перед Києвом за недотримання мінських домовленостей".

"Вчора я звернувся з офіційним листом до колег з Франції та Німеччини. Привернув їхню увагу до кричущого порушення вже перших кроків політичної частини мінського пакету і закликав їх зробити спільний тристоронній демарш перед нашими українськими колегами з тим, щоб все-таки спонукати їх до того, щоб виконувати те, про що вони підписались, і що було підтримано вищими керівниками Німеччини, Франції, України і Росії", - повідомив Лавров.

Нагадаємо, ДНР/ЛНР вимагають скасування вчорашніх рішень Ради з Донбасу.