ua en ru

На півдні Європи розпочнуться найбільші навчання НАТО

На півдні Європи розпочнуться найбільші навчання НАТО Фото: НАТО

Останні порівнянні за масштабами навчання НАТО проходили в березні 2002 року

У маневрах будуть задіяні 36 тис. осіб, 140 літаків і до 90 підводних і надводних кораблів з 30 держав. Про це повідомляє ТАСС.

Найбільші за десятиліття навчання НАТО Trident Juncture-2015 (Трайдент Джанкче - "З'єднання тризуба") починаються сьогодні в Південній Європі. Маневри будуть проводитися в Іспанії, Італії та Португалії, в Середземному морі і Атлантичному океані з 3 жовтня по 6 листопада.

В них задіяні 36 тис. осіб, 140 літаків і до 90 підводних і надводних кораблів з 30 держав, у тому числі з Австрії та Швеції, що не вїодять до НАТО. Останні порівнянні за масштабами навчання НАТО відбувалися у березні 2002 року під назвою Strong Resolve (Стронг Різолв), в них брали участь близько 40 тис. чоловік.

"Метою навчань Trident Juncture-2015 є підготовка та перевірка можливостей Сил реагування НАТО, які є високотехнологічними силами, що містять сухопутний, морський і повітряний компоненти, а також сили спеціального призначення, - заявив навчаннями командувач генерал Ганс-Лотар Домрезе. - Посилення наших Сил реагування є основною частиною зусиль НАТО щодо адаптації до нових викликів. Вчення повинні продемонструвати, що наша військова доктрина і процедури будуть дієвими в умовах реальної кризи, оскільки наша робота - бути готовими захищати людей, територію і цінності альянсу".

Нагадаємо, НАТО відправила в Україну експертів з ядерної і хімічної зброї.