ua en ru

Вибори Луганського і Донецького облрад можна провести всупереч окупації, - ЦВК

Вибори Луганського і Донецького облрад можна провести всупереч окупації, - ЦВК Фото: Андрій Магера

У ЦВК назвали шкідництвом ідею взагалі не проводити місцеві вибори на Донбасі

Вибори Луганської та Донецької обласних рад можна провести незважаючи на те, що більшість виборців проживає на окупованій території. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Андрій Магера.

"Ідея не проводити вибори в Донецькій і Луганській облради і закріпити це в законі, як на мене, не що інше, як шкідництво. Вибори цих двох обласних рад реально провести навіть за умови, коли більшість виборців проживає на окупованих територіях. Пропорційна виборча система надає можливість сформувати на 100% складу обласної ради", - зазначив Магера.

Заступник голови ЦВК заявив, що він виступає проти ідеї взагалі не проводити вибори в Донецькій і Луганській областях.

"Україна, як держава, має забезпечити існування як можна більшої кількості легітимних органів влади в Донецькій і Луганській областях. Мені незрозуміло, хто такий Захарченко (Олександр Захарченко, голова ДНР, - ред.), мені незрозуміло, хто такий Плотницький (Ігор Плотницький, голова ЛНР, - ред.). Але мені зрозуміло, що таке місцева рада, обрана на виборах, представники якої представляють інтереси відповідної територіальної громади", - пояснив він.

У якості прикладу він навів ситуацію в Грузії в 2008 р.

"Центральна грузинська влада контролювала кілька сіл на території Абхазької Автономної Республіки. З допомогою жителів кількох сіл, Грузія змогла сформувати Верховна Рада Абхазької автономної республіки, як легітимний орган в очах міжнародного співтовариства. Зрозуміло, що після війни 2008 р. навіть і ці території не контролювалися вже грузинською владою", - розповів Магера.

Нагадаємо, ЦВК роз'яснила, в яких районах Донбасу не можуть бути проведені місцеві вибори.