ua en ru

В Україні сьогодні опублікований закон про створення в Криму вільної економічної зони

В Україні сьогодні, 26 вересня 2014 р., опублікований закон № 1636-VII "Про створення вільної економічної зони "Крим" і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України".

В Україні сьогодні, 26 вересня 2014 р., опублікований закон № 1636-VII "Про створення вільної економічної зони "Крим" і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України". Даний закон опублікований сьогодні в газеті "Голос України".

Цей закон набирає чинності на наступний день після його опублікування (тобто 27 вересня 2014 р.) та втрачає чинність з моменту повернення тимчасово окупованої території під загальну юрисдикцію України за умови попереднього і повного відшкодування збитків, завданих внаслідок такої тимчасової окупації, в тому числі моральних збитків примусово переміщених осіб.

Закон створює спеціальну вільну економічну зону в межах півострова Крим строком на 10 років, визначає особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України, а також врегульовує окремі відносини між фізичними і юридичними особами, які перебувають на території вільної економічної зони Криму і за її межами.

Згідно з законом, на території ВЕЗ "Крим" діє особливий правовий режим економічної діяльності фізичних та юридичних осіб, у тому числі особливий порядок застосування норм регуляторного, податкового та митного законодавства України, а також особливий режим внутрішньої та зовнішньої міграції фізичних осіб.

У межах ВЕЗ "Крим" створюється вільна митна зона, що за своїм функціональним типом є одночасно вільною митною зоною комерційного, сервісного та промислового типу згідно із статтею 430 Митного кодексу України.

Також законом передбачається створення Керуючої компанії вільної економічної зони "Крим" Функції та повноваження Керуючої компанії, а також порядок контролю за її діяльністю визначаються Кабінетом міністрів України. Кабмін може відмовитися від утворення Керуючої компанії.

На території ВЕЗ "Крим" не справляються загальнодержавні податки та збори, визначені статтею 9 Податкового кодексу України, та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, передбачений законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Поставка товарів на/з територію ВЕЗ "Крим", а також поставка послуг на/з територію ВЕЗ не підпадають під норми міжнародних угод (договорів), що регулюють питання міжнародного обігу товарів, зокрема (але не виключно) про зони вільної торгівлі, або укладені у межах ГАТТ/СОТ.

Переміщення готівкової валюти держави-окупанта через адміністративний кордон ВЕЗ "Крим" забороняється, за винятком її переміщення фізичними особами в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 тис. гривень, за умови усного декларування посадовій особі митниці.

Україна гарантує захист майнових і немайнових прав фізичних та юридичних осіб на території ВЕЗ "Крим" згідно із законами України, у тому числі щодо захисту іноземних інвестицій.

Нагадаємо, народні депутати підтримали цей закон в цілому 14 серпня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 238 нардепів.

Президент України Петро Порошенко підписав цей закон ще 4 вересня 2014 р., проте повідомлення про його підписання було оприлюднено лише 25 вересня.