ua en ru

Україну обрали тимчасовим членом Радбезу ООН з 2016 р

Україну обрали тимчасовим членом Радбезу ООН з 2016 р Фото: засідання Генасамблеї ООН

Україна буде членом СБ ООН протягом двох років

Україна стане членом Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй з 1 січня 2016 року на дворічний період. Про це свідчать результати голосування. Зокрема, при 118 необхідних голосах, Україна отримала 177.

Крім того, обрані ще чотири непостійні члени Радбезу: Сенегал (за країну віддали 187 голосів), Японія - (184 голоси), Єгипет (179 голосів) і Уругвай (185 голосів).

Новообрані країни замінять Йорданію, Нігерію, Литву, Чад та Чилі. Термін повноважень новообраних непостійних членів Ради - два роки.
Всі п'ять кандидатів, не маючи конкурентів в своїх регіональних групах, були обрані в першому турі голосування.

Рада Безпеки ООН складається з п'ятнадцяти членів Організації. Великобританія, Китайська Народна Республіка, Франція, Російська Федерація і Сполучені Штати Америки є постійними членами Ради Безпеки. Ще десять непостійних членів обираються Генеральною Асамблеєю на два роки. Щороку проводиться заміна п'яти з них. Непостійні члени Радбезу обираються більшістю в дві третини присутніх і голосуючих членів Генеральної Асамблеї.

Варто відзначити, що Україна була непостійним членом Ради Безпеки ООН - одного з головних органів ООН - тричі: у 1948-1949 роках, в 1984-1985 роках і в 2000-2001 роках.

Президент України Петро Порошенко вже прокоментував обрання України непостійним членом Радбезу ООН у своєму Twitter: "Україна в Радбезі ООН - це глобальна підтримка проукраїнської коаліції", - підкреслив голова держави.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін прибув до США ще 12 жовтня. Клімкін заявив, що Україна не буде співпрацювати з Росією в Раді безпеки ООН у разі досягнення державою членства.