ua en ru

Україна запустить альтернативний транзитний маршрут поставок товарів в Грузію і Казахстан 15 січня

Україна запустить альтернативний транзитний маршрут поставок товарів в Грузію і Казахстан 15 січня Фото: Арсеній Яценюк

Про це в ході засідання Кабміну повідомив Яценюк

Україна запустить альтернативний залізничний транзитний маршрут поставок товарів в Грузію і Казахстан 15 січня 2016 року. Про це в ході засідання Кабінету міністрів України в середу, 13 січня, повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Міністерство інфраструктури "Укрзалізниця" проводять засідання в Баку з тією метою, що на цьому тижні відбудеться перший експериментальний потяг за маршрутом "Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан", який фактично дасть можливість українській економіці знайти альтернативний шлях постачання товарів на ті ринки, які завжди були українські, але в зв'язку з російським і транзитним торговим ембарго нам зараз вкрай складно доставляти ці товари", - сказав Яценюк

Він додав, що відповідний маршрут може бути запущений вже 15 січня.

"Після підписання відповідних угод я прошу тоді, якщо нам вдасться, в п'ятницю ми запускаємо перший експериментальний потяг, і далі активно працюємо з нашими партнерами з тим, щоб побудувати альтернативний шлях поставок українських товарів", - додав Яценюк.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко 12 січня в ході телефонної розмови обговорив з президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим ситуацію, що склалася у зв'язку з російським ембарго на українську продукцію і заборона на транзитні перевезення.

"Казахстанська сторона підтвердила свою налаштованість на виконання чинних двосторонніх і багатосторонніх угод з Україною з метою недопущення будь-яких дискримінаційних заходів українсько-казахстанської торгівлі", - йдеться в повідомленні прес-служби Порошенка.

Варто відзначити, що 4 січня Росія повністю припинила транзит українських товарів через свою територію.

"Міністерство економічного розвитку і торгівлі України повідомляє, що станом на 4 січня 2016 року Російська Федерація повністю зупинила транзит товарів з України через свою територію. Ця заборона Російської Федерації є непрозорим, невиправданим і носять дискримінаційний характер", - йдеться в повідомленні прес-служби МЕРТ України.