ua en ru

Турчинов: дії Росії у Сирії можуть призвести до ядерної катастрофи

Турчинов: дії Росії у Сирії можуть призвести до ядерної катастрофи Фото: Олександр Турчинов

Вперше в історії ВМФ РФ застосував крилаті ракети морського базування 3М14 в бойовій обстановці

Секретар Ради національної безпеки і оброни (РНБО) Олександр Турчинов вважає, що дії Росії у Сирії можуть призвести до ядерної катастрофи. Про це повідомляє прес-служба РНБО.

Турчинов нагадав, що з акваторії Каспійського моря корабельною ударною групою Каспійської флотилії у складі сторожового корабля "Дагестан", флагману "Гепард", малих ракетних кораблів "Град Свіяжськ", "Углич" та "Великий Устюг" завдано масованого ракетного удару по цілях на території Сирії в провінціях Ракка, Ідліб, Алеппо.

"Всього здійснено 26 пусків крилатих ракет морського базування типу (КРМБ) 3М14 з універсального корабельного комплексу "Калібр-НК", - зазначив Турчинов.

Він також додав, що вперше в історії ВМФ РФ застосували крилаті ракети морського базування 3М14 у бойовій обстановці.

"Раніше вони запускалися тільки під час випробувань та навчальних стрільб", - сказав Турчинов.

За словами Олександра Турчинова, застосування ЗС РФ крилатих ракет для ураження об'єктів на території Сирії не можна пояснити військовою доцільністю, "тому що уражені цілі були в зоні досяжності російських літаків".

"Мета Москви - продемонструвати міжнародній спільноті рішучість та здатність російської армії застосовувати потужну ракетну зброю", - додав він і наголосив, що ці ракети здатні нести також ядерний боєзаряд.

"Зі звичайним зарядом ракета здатна влучити в ціль на дистанції понад 1,5 тис. км, з ядерним - понад 2600 км. Маса боєзаряду однієї ракети складає 400 кілограмів", - пояснив Турчинов.

На думку Секретаря РНБО, використання подібної зброї створює надзвичайно небезпечний прецедент, привчаючи міжнародне співтовариство до пасивного спостереження за бойовим застосуванням ракет, здатних нести ядерний боєзаряд.

"Такі дії РФ - реальний і дуже небезпечний крок у напрямку провокування глобального військового конфлікту з можливим використанням ядерної зброї", - резюмував Турчинов.

Нагадаємо, НАТО закликає Росію воювати з ИГИЛ, а не підтримувати Асада.