ua en ru

Через зупинку черкаського "Азоту" і "Рівнеазоту" на 5% зросли ціни на аміачну селітру, - "Держзовнішінформ"

Через зупинку черкаського "Азоту" і "Рівнеазоту" на 5% зросли ціни на аміачну селітру, - "Держзовнішінформ" Фото: азотні добрива

В Україні повна зупинка виробництва нітрату амонію

Ціни на аміачну селітру зросли на 5% внаслідок зупинки Черкаського ПАТ "Азот" та ПАТ "Рівнеазот". Про це повідомили у прес-службі ДП "Держзовнішінформ".

"Повна зупинка виробництва нітрату амонію в країні і відсутність можливості імпортних поставок викликали зростання цін товару в середньому на 5% за тиждень. У перший тиждень червня торгові компанії пропонують товар за 8400-8700 грн/т, СРТ станція замовника, при поставках залізничним транспортом, хоча тижнем раніше аміачну селітру можна було придбати за 8050-8150 грн/т на тих же умовах поставки. Ціна складського продукту за тиждень виріс з 8200-8500 грн/т до 8600-8900 грн/т, EXW склад трейдера", - повідомив експерт відділу хімічної промисловості держпідприємства Костянтин Кінжалов.

Прес-центр Group DF 28 травня 2015 р. оголосив про зупинку підприємств Ostchem - Черкаського ПАТ "Азот" та ПАТ "Рівнеазот". Ще два заводи - "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" і "Концерн Стирол", які також входять до холдингу Ostchem - були зупинені ще на початку травня минулого року. Якщо карбамід та аміак виробляються на Одеському припортовому заводі і "Дніпроазоті" і можуть поставлятися на внутрішній ринок, то виробництво аміачної селітри у країні зупинено повністю.

"Термін дії рішення міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про зміну і продовження антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну нітрату амонію походження РФ (інформація була опублікована в газеті "Урядовий кур'єр" 8 липня 2014 р.) становить п'ять років. Антидемпінгові мита встановлені в таких розмірах: для Мінерально-хімічної компанії "ЄвроХім" та інших російських виробників - 36,03%, для ВАТ "Дорогобуж" - 20,51%. При такому розмірі антидемпінгових мит і додатковому 5% мита імпортні поставки російської аміачної селітри найближчим часом малоймовірні. Таким чином, повна зупинка виробництва нітрату амонію у країні і відсутність можливості імпортних поставок викликали зростання цін", - зазначив Кинжалов.

Нагадаємо, Кабмін може забрати у Фірташа і Льовочкіна черкаський "Азот" і "Рівнеазот".