ua en ru

Тарифний майдан в Єревані: огляд подій 25 червня

Тарифний майдан в Єревані: огляд подій 25 червня Фото: акція протесту на проспекті Баграмяна

Вчора протести в столиці Вірменії проходили мирно

Майдан в Єревані триває вже п'ятий день. Активісти далі блокують проїзд на проспекті Баграмяна на підступах до резиденції Президента Вірменії. РБК-Україна пропонує ознайомитися з ключовими подіями протестів в Єревані за вчорашній день.

Хід протесту в Єревані

Ніч і день 25 червня в столиці Вірменії пройшли досить спокійно, мітингувальники не робили ніяких активних дій, і, відповідно, з боку поліції не було ніяких спроб втрутитися в події. Активісти зберігали позитивний настрій, співали пісні та танцювали, а вранці зайнялися прибиранням території.

Зазначимо також, що учасники майдану в Єревані звинуватили у брехні російських журналістів, взявши в руки плакати під час ефіру російського телеканалу Lifenews.

Тарифний майдан в Єревані: огляд подій 25 червня

Фото: протестувальники у Вірменії звернулися до російських журналістів

Крім того, ближче до вечора протестуючі вигнали кореспондентів російського телеканалу "Зірка", як повідомляється, "за спробу записати черговий абсурдний пропагандистський сюжет".

Днем обстановка залишалася мирної, на проспекті було безлюдно, а частина протестуючих розважали себе грою у футбол. Варто відзначити, що демонстранти запропонували заступнику начальника Поліції Єревана Валерію Осипяну провести спільний матч, на що той відповів згодою. За його словами, після стабілізації ситуації в столиці, поліцейські з радістю сформують команду зіграють з активістами, які організували майдан в Єревані.

До вечора в Єревані погода різко погіршилася, в результаті поривів вітру зірвало дах житлового будинку, а кілька дерев впало на проїжджу частину. Але активістів це не збентежило, вони продовжили стояти, рятуючись від негоди під парасолями і поліетиленовою плівкою.

Тарифний майдан в Єревані: огляд подій 25 червня

Фото: учасники Майдану в Єревані не розходяться

Проте вночі погода знову налагодилося, і акція протесту розгорнулася з новою силою. Через зростання кількості протестуючих поліції навіть довелося частково перекрити рух у центрі Єревана - на прилеглих до проспекту Баграмяна вулицях.

Крім усього іншого учасники майдану у Вірменії вчора, нарешті, чітко сформулювали свої вимоги. Їх виявилося три:

  1. Призупинити дію рішення про підвищення тарифів на електроенергію.
  2. Почати переговори з громадськими активістами з питання зниження тарифів на електроенергію
  3. Привести до відповідальності тих поліцейських у цивільному одязі, які застосували насильство 23 червня стосовно активістів та журналістів.

Нагадаємо, 19 червня жителі столиці Вірменії влаштували сидячий пікет на площі Свободи, а 22 червня перемістилися на проспект Багромяна, де продовжують свою акцію протесту до цих пір. Демонстранти вимагають від Президента Сержа Саргсяна визнати недійсним рішення про встановлення нових тарифів на електроенергію.

Розслідування силового розгону майдану в Єревані

25 червня Спеціальна слідча служба повідомила про те, що йде підготовка матеріалів за фактами перешкоджання з боку посадових осіб виконанню журналістами своїх професійних обов'язків. Це стало реакцією на силовий розгін 23 червня на світанку учасників акції проти підвищення тарифів, які влаштували сидячий пікет на проспекті Багромяна. При розгоні поліцією використовувалися водомети та інші спецзасоби. Зазначалося також, що серед 237 затриманих були журналісти, які, крім цього, були побиті.

Тарифний майдан в Єревані: огляд подій 25 червня

Фото: силовий розгін демонстрантів 23 червня

Відповідь влади на вимоги демонстрантів

На шостий день тарифного майдану, влада висловили свою думку з приводу вимог активістів, і воно виявилося не дуже позитивним для протестувальників. Зокрема, прем'єр-міністр Вірменії Овік Абраамян заявив, що рішення про підвищення тарифів на електроенергію переглядатися не буде. За його словами, дане рішення абсолютно обґрунтовано трьома причинами:

  1. У 2015 р. гідроелектростанції не виробили достатньої кількості електроенергії.
  2. Вимушений простій Вірменської АЕС у грудні 2013 р.
  3. Девальвація національної валюти на 20%.

Замість відмови від підвищення тарифу на електроенергію, прем'єр пообіцяв збільшити субсидії для 105 тис. малозабезпечених сімей на 24 тис. драмів (близько 50 дол.).