ua en ru

Порятунок дітей у Таїланді: подробиці

Порятунок дітей у Таїланді: подробиці Фото: порятунок дітей у Таїланді (twitter.com/Ezequiel Aguilar)

Група підлітків була заблокована в підземній печері під час екскурсії

Порятунок дітей в Таїланді із затопленої печери тривало три дні. Станом на 10 липня були евакуйовані всі 12 школярів та їх тренер. Як підлітки опинилися в пастці, а також всі подробиці рятувальної операції - в матеріалі РБК-Україна.

Пошуки потрапила футбольної команди тривали 9 днів

23 червня підліткова футбольна команда з тренером вирушили на екскурсію до печерного комплексу на півночі Таїланду. Через сильну зливу в печері Кхао Луанг стала різко прибувати вода, і група була змушена піти вглиб на 4 кілометра, була відрізана від входу.

дитяча футбольна команда була заблокована в печері з 23 червня Фото: дитяча футбольна команда була заблокована в печері з 23 червня (twitter.com/Ezequiel Aguilar)

Пошуки тривали 9 днів, і тільки 2 липня британським дайверам вдалося виявити зниклих. Всі 12 дітей у віці від 11-ти до 16 років та тренер були живі. Рятувальники змогли доставити заблокованим в кам'яній пастці їжу і необхідні медикаменти.

 з печери вдалося відкачати частину водиФото: з печери вдалося відкачати частину води (EPA / THAINAVY)

Порятунок дітей в Таїланді: як проходить операція

Робота рятувальників ускладнюється тим, що в Таїланді настав сезон дощів. За заявою влади, дітей повинні звільнити з печери за 4 дні, через велику ймовірність випадання мусонних дощів, які можуть остаточно затопити вузькі проходи.

До порятунку дітей в Таїланді були залучені 13 іноземних дайверів і п'ять членів елітного підрозділу Військово-морського флоту Таїланду SEAL.

У перший день операції, 8 липня, вдалося витягнути з печери шістьох найбільш ослаблених хлопчиків.

Відкачати всю воду не вдалося, тому частину шляху дітям потрібно було йти пішки, а ще частину маршруту вони подолали в екіпіровці для підводного плавання в супроводі дайверів. На вертольоті підлітків доставили в лікарню за 70 км від місця події.

на вертольоті дітей доставляють в лікарнюФото: на вертольоті дітей доставляють до лікарні (twitter.com/nativejar)

9 липня вдалося евакуювати ще двох підлітків. Третій етап рятувальної операції почався вранці 10 липня. Завданням команди дайверів було вивести з печери за цей день групу з 5 осіб (4 дитини і 1 дорослий). За заявою тайської влади, критично важливим було закінчити операцію 10 липня, тому що за прогнозом очікуються дощі.

Протягом фінального етапу операції, дайвери і рятувальники вивели з печери по одному 4 підлітків і тренера.

Як повідомляє CNN з місця події, на даний момент всі 13 осіб вже евакуйовані.

У печері поки ще залишаються 4 дайвери, які брали участь в рятувальній операції.

Евакуйовані підлітки були доставлені в лікарню і знаходяться під наглядом лікарів. Всі вони відчувають себе добре, але протягом ще одного тижня будуть на карантині. Результати аналізів дітей показали наявність в крові інфекції.

Відео: рятувальна операція (YouTube / News 4 Tucson KVOA-TV)