ua en ru

Янукович затвердив заходи держпідтримки книговидавничої справи в Україні

Президент України Віктор Янукович затвердив заходи державної підтримки книговидавничої справи і популяризації читання в Україні. Про це йдеться в указі Президента України № 336/2013 від 19 червня 2013 р.

"З метою популяризації вітчизняної книжкової продукції, підвищення рівня читацької активності, насамперед серед дітей та молоді, забезпечення доступу громадян до інформації, створення сприятливих умов для дальшого розвитку видавничої справи постановляю: Кабінету міністрів України: прискорити підготовку та внесення в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України законопроекту щодо приєднання України до угоди про ввезення матеріалів освітнього, наукового і культурного характеру та протоколу до неї", - йдеться в документі.

Крім того, Янукович доручив Кабміну вжити заходів щодо створення сприятливих умов для розвитку книгорозповсюдження, запобігання монополізації, посилення захисту конкуренції у цій сфері; зниження собівартості виготовлення вітчизняної книжкової продукції, сприяння її експорту; забезпечення відповідно до обгрунтованих потреб фінансування діяльності Державної наукової установи "Книжкова палата України імені Івана Федорова" та будівництва другої черги Державного архіву друку; створення системи державних грантів для видавництв з метою видання книжкової продукції з творами українських письменників у перекладі іноземними мовами для розповсюдження за межами України.

Президент також доручив уряду виготовлення та розповсюдження соціальної реклами з популяризації читання в Україні.

Крім того, Янукович доручив Кабміну опрацювати питання щодо продовження до 2019 р. пільгового оподаткування суб'єктів видавничої справи; надання державної підтримки суб'єктам видавничої справи, які здійснюють випуск, виготовлення та розповсюдження продукції державною мовою, через механізм здешевлення кредитів; удосконалення законодавства щодо протидії розповсюдженню контрафактної книжкової продукції, у тому числі з використанням електронних носіїв інформації.

Крім того, Кабмін, обласні держадміністрації, Київська та Севастопольська міські держадміністрації та рада міністрів Автономної Республіки Крим повинні до 1 вересня 2013 р. комплексно проаналізувати ситуацію із забезпеченням населення книготорговельними послугами, визначити наявні проблеми та шляхи їх розв'язання.

Крім, того органи виконавчої влади повинні заходи щодо забезпечення збереження за видавництв та сприяти розвитку мережі книгорозповсюдження, зокрема збільшенню кількості об'єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією.

Також Президент України доручив Міністерству освіти і науки України разом із Міністерством культури України, Державним комітетом телебачення і радіомовлення України, за участю Національної академії наук України систематично проводити презентації книжкових видань, круглі столи, читацькі та літературні конкурси, фестивалі, інші заходи з популяризації читання, насамперед серед дітей та молоді та сприяти забезпеченню поповнення бібліотечних фондів публічних бібліотек та загальноосвітніх навчальних закладів.

Читайте також: Рада проведе парламентські слухання про перспективи українського книговидання 15 травня 2013 г