ua en ru

В Україні сьогодні розпочинається перша в цьому році хвиля мобілізації

В Україні сьогодні розпочинається перша в цьому році хвиля мобілізації

В Україні сьогодні, 20 січня 2015 р., розпочинається перша хвиля часткової мобілізації. Відповідний закон № 113-VIII "Про часткову мобілізацію" опубліковано сьогодні в парламентській газеті "Голос України".

Цей закон набирає чинності з дня його опублікування.

Мобілізація у 2015 р. проводитиметься у три черги протягом 210 діб. Так, з 20 січня 2015 р. буде оголошена перша хвиля мобілізації тривалістю 90 днів, з квітня - друга хвиля, тривалістю 60 днів, а з червня - третя, також тривалістю 60 днів.

Під час першої хвилі мобілізації планується призвати 50 тис. осіб.

Призов військовозобов'язаних, резервістів та поставка транспортних засобів здійснюватимуться для забезпечення потреб Збройних сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, інших військових формувань України в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву.

Згідно указу Президента України, у період з 18 березня по 1 травня 2015 р. також буде проведене звільнення в запас військовослужбовців, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період відповідно до указу Президента України від 17 березня 2014 р. № 303.

Кабінет міністрів має забезпечити фінансування та вжити інших заходів, пов'язаних з оголошенням і проведенням часткової мобілізації та звільненням у запас військовослужбовців в межах повноважень.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала указ Президента про часткової мобілізації 15 січня 2015 р.

Президент України Петро Порошенко підписав закон 19 січня.