ua en ru

У Киргизії в районі Кумтор введено надзвичайний стан

У Джет-огузскую районі Іссик-Кульської області Киргизії, де знаходиться найбільше в республіці родовище золота, введено надзвичайний стан. Відповідний указ підписав президент республіки Алмазбек Атамбаєв, повідомляє прес-служба глави держави. Режим НС введено на період до 10 червня 2013 з встановленням комендантської години з 21:00 до 06:00 за місцевим часом.

Кілька днів тому місцеві жителі перекрили дорогу до киргизькому золоторудного родовища Кумтор. Вони вимагали розірвати договір з канадською компанією Centerra Gold, що розробляє родовище. Напередодні мітингувальники, перекривали дорогу, що веде від села Барскоон до родовища Кумтор, відключили подачу електрики на рудник. Сьогодні рано вранці почався розгін мітингувальників силами співробітників УВС Іссик-Кульської області. Після цього була відновлена ​​подача електрики до копальні Кумтор. Кілька десятків людей з числа активних учасників акції затримано.

В даний час за фактом заворушень в Іссик-Кульської області порушено кримінальну справу за трьома статтями: "хуліганство", "самовільне захоплення будівель та споруд", "самоуправство".

Кумтор - найбільше родовище золота, що знаходиться в Іссик-Кульської області. Кумтор на 100% належить канадській золотодобувної компанії Centerra Gold Ltd. Киргизія володіє 33% акцій компанії. Запаси родовища складають більше 700 т золота.