ua en ru

В ДНР створюють військово-польові суди

Cамопроголошена "Донецька народна республіка" вводить у районах, що знаходяться на військовому становищі, а також у районах військових дій спеціальний порядок організації та комплектування військових судів і судочинства. Про це повідомили у прес-службі ДНР.

Військово-польові суди призначаються в гарнізонах, з'єднаннях і військових частинах у складі не менше 5 суддів, секретаря суду та секретаря судового засідання, причому один зі суддів призначається головою військово-польового суду. Створення військових судів, що не входять до системи військових судів ДНР, суворо заборонено.

Начальники військових формувань призначають для судочинства народних засідателів з числа військовослужбовців, відповідний список направляється голові військово-польового суду.

Голови військово-польових судів, в тому числі військовослужбовці - судді, призначаються на посаду та звільняються з посади розпорядженням голови Ради міністрів ДНР за поданням голови Військового трибуналу і підпорядковуються голові Військового трибуналу ДНР.

"Під юрисдикцію військово-польових судів потрапляють такі справи, як: непокора наказу (розпорядженню) командира, вбивство, державна зрада, шпигунство, диверсія, умисне знищення майна, мародерство, розбій, грабіж, розкрадання і пошкодження військового майна, ухилення від військової служби або дезертирство; а також інші злочини і правопорушення відповідно до чинного законодавства", - йдеться в повідомленні.

Військово-польовим судам підсудні злочини, скоєні військовослужбовцями на посаді до командира роти включно. Військовому трибуналу підсудні злочини, скоєні військовими начальниками на посаді від начальника служби (командира батальйону) і вище. Також Військовий трибунал ДНР розглядає в порядку нагляду справи за скаргами на вироки військово-польових судів.

Військово-польовим судам надається право розглядати справи після закінчення 24 годин після вручення обвинуваченому копії обвинувального висновку.

Склад військово-польового суду: один суддя і два народних засідателя з числа військовослужбовців, не зацікавлених у результаті справи. За клопотанням підсудного допускається розгляд справ колегією із трьох суддів військово-польового суду. Військовий трибунал Донецької народної республіки розглядає справи колегією у складі трьох суддів військово-польового суду. При розгляді кримінальних справ, за якими у якості міри покарання передбачається смертна кара, обов'язково участь державного обвинувача.

Вироки військово-польових судів не підлягають касаційному оскарженню і можуть бути скасовані або змінені лише в порядку нагляду. Про кожного вироку, присуджується до смертної кари (розстрілу), військово-польовий суд негайно надсилає офіційні повідомлення голові Військового трибуналу ДНР і генпрокурору в письмовій формі, які, в свою чергу, зобов'язані негайно організувати перевірку законності та обґрунтованості вироку. Якщо вирок буде визнаний незаконним, голова Військового трибуналу або генпрокурор ДНР повинні опротестувати його протягом 7 днів. В цьому випадку вирок підлягає скасуванню, а кримінальна справа направляється на новий розгляд відповідним військовим судом в іншому складі суддів. Якщо протест не надходитиме - вирок буде приведений у виконання. Решта вироки набирають законної сили з моменту їх проголошення і негайно приводяться у виконання.

Нагадаємо, як заявив напередодні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, Україна не вестиме прямих переговорів з лідерами ДНР і ЛНР.