ua en ru

У Берліні на 97-му році життя помер особистий охоронець Гітлера

У Берліні на 97-му році життя помер Рохус Міш, особистий охоронець Адольфа Гітлера в роки Другої світової війни і останній свідок смерті лідера нацистів.

У Берліні на 97-му році життя помер Рохус Міш (на фото), особистий охоронець Адольфа Гітлера в роки Другої світової війни і останній свідок смерті лідера нацистів, передає Associated Press.

Першим про смерть Міша повідомив Бурхард Нахтігалль, що допомагав колишньому охоронцю Гітлера у складанні мемуарів п'ять років тому. За його словами, Міш помер після нетривалої хвороби.

Рохус Міш народився в 1917 р. в невеликому місті у Верхній Силезії, яка нині належить Польщі. У 1937 р. він вступив в СС і відразу потрапив в елітну частину "Лейбштандарт СС Адольф Гітлер", особисту охорону вождя Німеччини.

Вже у 1939 р. Міш активно брав участь у боях Другої світової війни, був тяжко поранений у битві під Варшавою, а із травня 1940 р. служив одним із двох особистих ад'ютантів Гітлера, у його віданні був телефонний зв'язок фюрера.

Навіть будучи особистим помічником німецького лідера, Міш проживав у звичайному будинку в робочому кварталі Берліна. Там він жив до кінця своїх днів.

У квітні 1945 р. Міш постійно перебував у бункері Гітлера під будівлею Рейхсканцелярії в Берліні і був свідком останніх днів і годин життя нацистського вождя 2 травня 1945 р. Він був схоплений радянськими військами і провів вісім років у ГУЛАГу, після чого був відпущений до ФРН.

Популярність прийшла до Мішу у 2003 р. після смерті іншого ад'ютанта Гітлера, офіцера СС Отто Гюнше. Тоді Міш став останнім, що залишилися в живих, свідком смерті Гітлера. За останні 10 років Міш дав кілька інтерв'ю, знявся в документальному фільмі і написав автобіографію "Останній свідок".

Як повідомлялося в липні ц.р., Північна Корея буде діставати уроки з "Майн Кампф". За даними джерел The Washington Post, лідер КНДР Кім Чен Ин прочитав лекцію високопосадовцям, заявивши, що Гітлеру вдалося за короткий час відновити країну після поразки у Першій світовій війні, тому корейцям потрібно ретельно вивчити історію Третього рейху, щоб зрозуміти, яке практичне застосування можна витягти з неї.

Наприкінці липня стало відомо, що, згідно з опублікованими документами з електронного архіву Банку Англії, британський ЦБ допоміг уряду Адольфа Гітлера захопити золотий запас Чехословаччини і здійснити його продаж.