ua en ru

Українська Вікіпедія оголосила страйк на знак протесту проти закону Олійника-Колесніченка

Українська Вікіпедія оголосила страйк на знак протесту проти закону авторства Володимира Олійника та Вадима Колесніченка, який передбачає ряд посилюючих заходів.

Українська Вікіпедія оголосила страйк на знак протесту проти закону авторства нардепів від фракції Партії регіонів Володимира Олійника та Вадима Колесніченка, ухваленого Верховною Радою 16 січня 2014 р., який передбачає ряд посилюючих заходів. Про це йдеться в повідомленні на сайті української Вікіпедії.

"Спільнота української Вікіпедії оголосила про своє рішення відключати на 30 хвилин україномовний розділ Вікіпедії для читачів з усього світу, з 16:00 до 16:30 щодня за київським часом, починаючи з вівторка, 21 січня. Це відключення - страйк на знак протесту проти прийнятого закону № 721-VII "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян", який, в разі його впровадження, може серйозно нашкодити свободі та відкритості Інтернету, в тому числі Вікіпедії", - йдеться в повідомленні.

При цьому у повідомленні наголошується, що Вікіпедія дотримується норм нейтральності, неупередженості та безсторонності, вона є поза політикою, не підтримує жодну партію чи ідеологію, окрім ідеї вільного накопичення, поширення та використання знань.

Нагадаємо, 16 січня 2014 р. Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян" та ряд інших законів без обговорення, підняттям рук, без проведення точного підрахунку голосів. Президент України Віктор Янукович підписав ці закони 17 січня.

Водночас українська та міжнародна спільнота рішуче засудила цей закон, назвавши його таким, що суттєво обмежує свободи громадян України.