ua en ru

Україна посідає останнє місце в Європі за посмертним донорством органів, - МОЗ

На сьогодні Україна посідає останнє місце серед країн Європи за показником посмертного донорства: на один мільйон населення стається лише 0,15 випадків посмертного донорства. Про це під час публічної лекції в Харківському медуніверситеті на тему "Трансплантація в Україні - сучасне і майбутнє, етичні та нормативно-правові аспекти" розповіла міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова, передає прес-служба МОЗ.

За її словами, в сусідній Польщі показник посмертного донорства перевищує 14 випадків на один мільйон населення, а у Іспанії, яка є лідером за цим показником, таких випадків - 35 на мільйон населення.

"На заваді розвитку трансплантації в Україні в останні десятиліття стала "презумпція незгоди", як основа чинного законодавства. Якщо до 1999 р. - дати прийняття закону щодо трансплантації - переважала пересадка органів, котрі були вилучені у донора-трупа, то після 1999 року почала стрімко збільшуватись кількість трансплантацій органів від живого родинного донора", - повідомила Богатирьова.

Кількість органних трансплантацій в Україні не перевищує 120 на рік, при цьому з них лише 15% - це трансплантація завдяки посмертному донорству. Загалом в Україні показник трансплантацій на один мільйон населення становить лише 1,6, тоді як в Австрії цей показник сягає 81,5, в Іспанії - 85,6, в США - 76,7 на один мільйон населення.

Міністр зазначила, що подолати суспільну недовіру до трансплантології та посмертного донорства можна лише поєднавши зусилля всіх органів центральної виконавчої влади, місцевих органів самоврядування, правоохоронних органів, громадських організацій та релігійних конфесій.

"Прикладом такої співпраці може бути суспільне широке обговорення змін до діючої редакції закону "Про трансплантацію". Запропоновані провідними фахівцями-трансплантологами зміни до зазначеного закону, в тому числі й введення "презумпції згоди", були обговорені у всіх регіонах нашої країни на так званих круглих столах", - зазначила Богатирьова.

Читайте також: МОЗ планує доопрацювати законопроект про донорство після обговорення його з громадськістю