ua en ru

Україна піднялася на одну позицію у світовому рейтингу споживання алкоголю, розмістившись на п’ятій сходинці, - Медведчук

Україна піднялася на одну позицію у світовому рейтингу споживання алкоголю, розмістившись на п'ятій сходинці. Про це повідомляє лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

На думку політика, зростання споживання спиртного в Україні обумовлене дією декількох факторів. Так, зазвичай причини подібної динаміки шукають в соціальній обстановці: безробіття, відсутність стабільності в країні і впевненості в завтрашньому дні. Однак вважати так, значить закривати очі на справжні джерела проблеми. Адже нерідко явно зловживають і цілком благополучні, успішні люди.

Водночас, на думку Медведчука, цілком реально підкоригувати нездорові тенденції, тому що такими темпами українське населення генетично виявиться нездатними до відтворення здорових поколінь.

"По-перше, є питання до реклами, яка прямим текстом говорить, що випивати - це корисно, модно і престижно. Реклама горілки в денний час заборонена законом. Проте всі телеканали за потурання контролюючих органів його порушують, користуючись дірками в законодавстві. Є приклади, коли реклама алкоголю чергується з дитячими мультфільмами - на мій погляд, це взагалі за гранню уявлень про добро і зло. Нудні, зроблені "по обязалівці" соціальні білборди а-ля: "Пити? На це немає часу" - не здатні перекричати красиву, смачно зняту рекламу "престижних" брендів. Тема дитячого алкоголізму, де Україна давно в числі світових лідерів, - окрема тема", - заявив він.

Крім того, на думку лідера "Українського вибору", існує проблема небувалої доступності алкоголю. Спиртне можна купити в кожному дворі майже завжди в цілодобовому режимі за доступними цінами.

"По-третє, агресивне просування слабоалкогольних напоїв, які підносяться як альтернатива більш міцним. Ніяка це не альтернатива. Будь-який експерт на цьому ринку вам скаже, що слабоалкогольна продукція конкурує аж ніяк не з горілкою або коньяком. Вона успішно витісняє напої безалкогольні - соки та мінеральні води. Тим більше що ціни на пляшку пива у магазині точно такі ж (або навіть нижче), ніж ціни на пляшку води", - зазначає політик.

Читайте також: Мовне питання необхідно перестати робити темою для політичних спекуляцій, - Медведчук