ua en ru

США визнали Україну країною з найвищим рівнем порушень прав інтелектуальної власності

США визнали Україну злісним порушником прав інтелектуальної власності. Про це свідчить опублікована 1 травня 2013 р. доповідь Управління торгових представників США.

У цьому документі Україна названа "пріоритетною іноземною державою під спостереженням за порушення прав інтелектуальної власності". Україна стала першою державою, що потрапила в цю категорію за останнє 11 років.

У Вашингтоні вважають, що в Україні склалася "обурлива ситуація із захистом прав правовласників". Київ, наголошується в дослідженні, не справляється з виконанням взятих на себе в 2010 р. в рамках договору з Вашингтоном зобов'язань з боротьби з "піратством". Теоретично, якщо уряд президента Віктора Януковича не змінить свою політику, Україні можуть загрожувати санкції з боку Сполучених Штатів.

Окремої згадки в доповіді удостоївся і Китай. США закликали КНР зробити серйозні кроки для запобігання кібершпіонажу щодо американських компаній. Сам кібершпіонаж названий "однією з найбільш актуальних проблем".

Серед "держав під особливим наглядом", де права інтелектуальної власності порушуються регулярно, виявилися: Алжир, Аргентина, Чилі, Китай, Індія, Індонезія, Пакистан, Таїланд, Венесуела і Росія.

У групу більш "благонадійних" країн з "держав під наглядом" потрапили, серед інших, Бразилія, Єгипет, Фінляндія, Мексика, Румунія, Італія, Ізраїль, Туреччина. Зате виключена з нього Канада, в якій ситуація, на думку американських експертів, покращилася.
Доповідь про стан захисту прав у сфері інтелектуальної власності випускається владою США щорічно.

Читайте також: Кабмін приступає до легалізації комп'ютерних програм, встановлених в органах виконавчої влади.